Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

ÚVO potvrdil správnosť postupov štatistikov pri obstarávaní registra

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Kontrola projektu Register a identifikátor právnických osôb a podnikateľov zo strany Úradu pre verejné obstarávanie potvrdila správnosť postupov Štatistického úradu SR.

Bratislava 26. júla (TASR) - Kontrola projektu Register a identifikátor právnických osôb a podnikateľov (RPO) zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) potvrdila správnosť postupov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v celom procese verejného obstarávania. Informoval o tom dnes hovorca štatistikov Marián Jánošík.

"Vykonanou kontrolou nad dodržiavaním zákona o verejnom obstarávaní nebolo v prípade uvedeného verejného obstarávania z predloženej dokumentácie zistené porušenie zákona o verejnom obstarávaní," citoval Jánošík zo záverov kontroly.

Na základe podnetu Ministerstva financií (MF) SR vykonal ÚVO od 15. februára do 20. júla tohto roka kontrolu postupov ŠÚ SR v rámci projektu RPO. Kontrola bola zameraná na použitý postup verejného obstarávateľa pri zadávaní nadlimitnej zákazky na poskytnutie služieb v užšej súťaži po uzavretí zmluvy na predmet zákazky. Štatistický úrad podľa Jánošíka poskytol ÚVO súčinnosť a odovzdal komplexnú dokumentáciu vzťahujúcu sa na kontrolovaný projekt.

RPO sa od 1. novembra 2015 stal zdrojom právne platných údajov. Ide o jednotný zdroj základných údajov o všetkých právnych subjektoch - právnických osobách, podnikateľoch, orgánoch verejnej moci. Register vznikol v súlade s Národnou koncepciou informatizácie verejnej správy a je súčasťou e-governmentu. Údaje zo všetkých zdrojových registrov bude obsahovať do dvoch rokov od účinnosti zákona, teda do novembra 2017.

Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Partnermi projektu sú Ministerstvo spravodlivosti SR a Ministerstvo vnútra SR. Dodávateľská zmluva na dielo a jeho podporu na obdobie piatich rokov v hodnote 10,6 milióna eur bez DPH bola za ŠÚ SR uzatvorená v januári 2014 s víťazom verejnej súťaže, dodávateľským konzorciom ANEXT, a.s. a MICROCOMP – Computersystém, s.r.o.