Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Súčasné rekordné mrazy sú tragédiou pre kvitnúcu úrodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Silný nočný mráz počas posledných dní nenávratne poškodil časť jahôd, cukrovej repy, repky olejnej, slnečnice alebo ovocných stromov pestovaných na Slovensku.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Súčasné rekordné mrazy sú podľa pestovateľov tragédiou pre kvitnúcu úrodu. Ovocinári, poľnohospodári a aj záhradkári začínajú zisťovať, aké škody im na kvitnúcej úrode spôsobili minulotýždňové a tohtotýždňové mrazy. Podľa predbežných odhadov sa straty budú pohybovať nad 50 %, v niektorých podnikoch mráz spálil takmer všetku úrodu. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie SR, ktorá je členom SPPK odhaduje, že pestovatelia, ktorí vykonávali intenzívnu protimrazovú ochranu, budú mať približne 50-% poškodenie porastov. Tí pestovatelia, ktorí pre nedostatok finančných prostriedkov intenzívne svoje porasty nevedeli ochrániť, môžu mať výpadky z budúcej úrody 80 % a viac.

Silný nočný mráz počas posledných dní nenávratne poškodil časť jahôd, cukrovej repy, repky olejnej, slnečnice alebo ovocných stromov pestovaných na Slovensku. Najväčšie poškodenie zaznamenali ovocinári na porastoch pri zemi. Tí pestovatelia, ktorí nemali jahody prikryté špeciálnymi ochrannými fóliami alebo textíliami, nekúrili parafínovými sviecami, či nepoužívali vrtuľníky na rozháňanie vzduchu, mali jahody poškodené takmer na 100 %.

Napríklad v oblasti Piešťan majú niektorí pestovatelia vymrznuté jahody takmer na celej výmere. Dokonca v Ostraticiach pri Partizánskom vymrzli aj jahody, ktoré boli prikryté textíliami. Kvetenstvá, ktoré sa už vyvinuli, sú nenávratne spálené, mráz poškodil aj listovú plochu. Porasty jahôd musia teraz zregenerovať a najbližšie dni a týždne ukážu, či z nich bude úroda a aká.

"Zvyšné jahody, ktoré mrazom odolali, by mohli zarodiť nie v máji, ale až v polovici júna. Ak rastlina po mrazoch dostatočne zregeneruje, tak nejaká úroda zo štvrtého kvetenstva by ešte mohla byť. Ale prvý rad kvetenstva je už nenávratne preč a tie ďalšie budú pravdepodobne rovnako poškodené," uviedol Varga.

Ovocné stromy majú rôzne poškodenie aj v rámci Slovenska, aj v rámci jedného ovocného sadu. Tam, kde bol päťstupňový mráz vo výške dvoch metrov, môže byť poškodená väčšina budúceho ovocia.

Intenzívna protimrazová ochrana nie je lacnou záležitosťou. Náklady na parafínové kahance, sviečky sa môžu vyšplhať aj na 1000 eur na hektár sadu. Len táto ochrana tvorí asi 10 % zo všetkých ročných nákladov ovocinára. Pestovatelia budú teraz v sadoch robiť ďalšiu ochranu stromov pomocou špeciálnych podporujúcich látok, aby sa strom rýchlejšie zregeneroval a zarodil ovocie. To sú však opäť ďalšie náklady na úrodu.

"Ak bude ovocie počas jeho zberu poškodené na kvalite a bude mať pre tento mráz tmavé škvrny, obchodné reťazce ho vykúpia na jeseň len za polovičné ceny, hoci vzhľad jablka sa na cene pre spotrebiteľa neodrazí. A to je ďalšia finančná strata pre pestovateľa," dodal Varga.

Straty budú mať aj pestovatelia cukrovej repy, slnečnice, repky olejnej. Poľnohospodári v trnavskom regióne už začali robiť monitoring, do akej miery sú poškodené porasty poľnohospodárskych plodín a ovocných stromov. S veľkou pravdepodobnosťou budú musieť časť spálených rastlín vyorať a zasiať nanovo. O tom, v akej časti regiónu a na akej výmere, rozhodnú v najbližších dňoch.

Meteorológovia upozorňujú, že aj najbližšie dve noci budú mrazivé. Mráz by už však nemal mať takú intenzitu ako počas predchádzajúcich nocí. Jarné rekordné mrazy si pestovatelia pamätajú aj z roku 2007. Spôsobili veľmi nízke úrody ovocia, lebo v tom čase sa ešte nevykonávala taká intenzívna protimrazová ochrana, ako sa robí dnes.