Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Súčasťou koša svetových mien MMF bude od októbra 2016 čínsky jüan

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výkonná rada MMF oznámila, že súhlasila so zaradením čínskej meny známej aj ako renminbi do svojho koša Zvláštnych práv čerpania (SDR).

Washington 30. novembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) sa dnes rozhodol zaradiť čínsky jüan do svojho koša svetových mien. Pre Peking to znamená obrovské víťazstvo po dlhodobej kampani za uznanie Číny ako svetovej ekonomickej veľmoci. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Výkonná rada MMF oznámila, že súhlasila so zaradením čínskej meny známej aj ako renminbi do svojho koša Zvláštnych práv čerpania (SDR). Jüan sa tak pripojí k doláru, euru, britskej libre a japonskému jenu, pričom súčasťou koša MMF sa oficiálne stane od októbra 2016.

Nová mena bude mať na celkovom menovom koši 10,92-% podiel. Jeho rozšírenie zredukuje podiel všetkých mien, až na americký dolár, ktorého podiel sa prakticky nezmení. Čo sa týka súčasných podielov, vychádzajúc z ostatného prehodnocovania koša v roku 2010 (MMF prehodnocuje kôš svetových mien každých päť rokov), podiel dolára predstavuje 41,9 %, eura 37,4 %, libry 11,3 % a jenu 9,4 %.

Prijatím jüanu klesne podiel eura na 30,93 %. Zníženie podielu zaznamenajú aj britská libra a japonský jen. S podielom takmer 11 % bude čínsky jüan v rámci koša svetových mien MMF treťou najsilnejšou menou.