Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Suchom môže byť na Slovensku poškodených asi 40.000 ha repky olejnej

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Aj v prípade pšenice potvrdzovala jarná inventarizácia porastov značné regionálne i subregionálne rozdiely.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Podrobnejší prehľad škôd spôsobených suchom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) ešte nemá, pretože ho zatiaľ nezískala zo všetkých regiónov SR.

"Z doteraz zaslaných informácií sa však ukazuje, že boli opodstatnené obavy o vysoké vyorávky repky olejnej, ktorej porasty postihla už extrémne suchá jeseň. Podľa predbežných odhadov SPPK by mohlo byť takto postihnutých až okolo 40.000 hektárov plôch, pričom celková osevná plocha ozimnej repky predstavovala približne 150.000 hektárov," uviedol pre TASR tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Pripomenul zároveň, že ozimné obilniny boli zasiate na výmere necelých 390.000 ha, z čoho väčšina - takmer 350.0000 ha - pripadla na pšenicu. V jej prípade potvrdzovala jarná inventarizácia porastov značné regionálne i subregionálne rozdiely.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
"Doterajší vývoj počasia je stále nepriaznivý, pretože aj keď v ostatných dvoch týždňoch spŕchlo takmer na celom území Slovenska, nestačilo to na vykrytie vlahového deficitu z vlaňajšej jesene a z mimoriadne tohtoročného suchého marca. O to aktuálnejšia opäť začala byť problematika závlah, kde však zostalo otvorených viac otázok, vrátane platieb za energie a závlahovú vodu, prípadne zhoršenie jej dostupnosti v niektorých lokalitách," poznamenal Nemec.

"Pokiaľ ide o rozhodujúce jarné plodiny, podrobnejšie osevy zatiaľ nepoznáme. Odhadujeme, že plochy zrnovej kukurice by mohli dosiahnuť 160.000 až 180.000 ha, jarného jačmeňa 105.000 až 130.000 ha a slnečnice 65.000 až 80.000 ha. Ide však len o prvé rámcové odhady SPPK, ktoré by sa mali ďalej spresňovať. Snahou SPPK naďalej zostáva dosiahnutie čo najvyššieho stupňa finalizácie poľnohospodárskych produktov, aby sa Slovensko nestávalo iba surovinovou základňou pre iné krajiny a nemuselo dovážať výrobky s vyššou pridanou hodnotou," dodal tlačový hovorca SPPK.