Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SÚD: Odborári OZ KOVO nesmú nakladať s majetkom pôvodnej organizácie

Na snímke zľava podpredsedníčka Moderných odborov Volkswagen Jolana Julkeová, vpravo predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský a predseda Moderných odborov Volkswagen v Martine Ján Macho počas tlačovej konferencie na tému - kolektívne vyjednávanie vo Volkswagen je prerušené 10. februára 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V automobilke Volkswagen Slovakia pôsobia dve odborové organizácie po tom, čo OZ KOVO v októbri minulého roka poslal svoju základnú organizáciu do likvidácie.

Bratislava 10. marca (TASR) – Nová konsolidovaná Základná organizácia Odborového zväzu (OZ) KOVO v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) nie je oprávnená nakladať s financiami pôvodnej odborovej organizácie. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava IV, ktorý tak vyhovel odvolaniu členov výboru likvidovanej organizácie. Informovali o tom Moderné odbory Volkswagen, ktoré založilo práve bývalé vedenie pôvodných odborov.

V automobilke pôsobia dve odborové organizácie po tom, čo OZ KOVO v októbri minulého roka poslal svoju základnú organizáciu vo VW SK do likvidácie. Dôvodom bol spor medzi predsedom zväzu Emilom Machynom a vtedajším šéfom organizácie Zoroslavom Smolinským. Sporom sa teraz zaoberá súd.

„Naším principiálnym cieľom je chrániť odborárov vo VW a ich majetok, ktorý patrí iba členom odborov. Považujeme za samozrejmé, že majetok odborárov patrí im a nikomu inému. Hoci predbežné opatrenie nie je konečným rozhodnutím súdu o samotnom spore o majetok odborov, v závere bude najdôležitejšie, ako súdy rozhodnú vo veci samej. Teda, či postup zvolený Emilom Machynom a jeho nárokovanie na cudzí majetok je v poriadku,“ uviedol predseda moderných odborov Smolinský.

Súd podľa neho v uznesení o uložení predbežného opatrenia konštatoval, že predmetné finančné prostriedky sú tvorené výlučne členskými príspevkami členov odborov. Smolinský zároveň zdôraznil, že z centrály OZ KOVO organizácia nikdy nedostala žiadne peniaze a sama, naopak, na jej chod štedro prispievala.

Organizácie sa pre prebiehajúci spor nevedia dohodnúť ani na spoločnom postupe v kolektívnom vyjednávaní so zamestnávateľom. Vedenie automobilky preto začiatkom februára požiadalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny o pridelenie rozhodcu. Ten má určiť, ktorá organizácia je oprávnená rokovať a uzatvoriť kolektívnu zmluvu. Mala by to byť tá s väčším počtom členov.

Moderné odbory dnes zastupujú približne 7400 z celkového počtu 10.700 zamestnancov podniku, konsolidovaná organizácia OZ KOVO počet svojich členov vyčísliť nevie.

Hovorkyňa VW SK Lucia Kovarovič Makayová pre TASR potvrdila, že vedenie firmy malo s rozhodcom v stredu (8.3.) prvý konštruktívny rozhovor. „Naším spoločným cieľom je čo najrýchlejšie uzavrieť zákonný proces, teda jasne určiť rokovacieho partnera. Ďalšie rokovania bude možné viesť až po finálnom stanovisku rozhodcu. Usilujeme sa o čo najskoršie obnovenie kolektívneho vyjednávania a veríme, že následne v čo najkratšom možnom čase dospejeme k uspokojivému výsledku pre obe strany,“ povedala.

Rozhodca tento týždeň kontaktoval aj odborové organizácie s výzvou na sprístupnenie dokumentov potrebných k vydaniu oprávnenia. Obe o tom informovali zamestnancov na sociálnej sieti a rozhodcovi prisľúbili maximálnu spoluprácu.