Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Súd schválil reštrukturalizačný plán slovenskej časti Arca Investments

Ilustračné foto. Foto: TASR

Plán reštrukturalizácie spoločnosti Arca Investments spočíva v prevode aktív zo zložitej vlastníckej štruktúry a niekoľkých jurisdikcií na novú spoločnosť NOAH.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Okresný súd Bratislava I schválil minulý týždeň reštrukturalizačný plán slovenskej časti spoločnosti Arca Investments. Rozhodnutie súdu nadobudne právoplatnosť deň po jeho zverejnení v Obchodnom vestníku, čiže v piatok (28. 4.). Vo štvrtok o tom informoval PR manažér PwC Česká republika Aleš Černý.

Investičná skupina Arca Capital oznámila v septembri 2020 finančné problémy pre pandémiu ochorenia COVID-19. Spoločnosť Arca Investments, ktorá je materskou spoločnosťou celej skupiny Arca Capital, bola nútená požiadať o dočasnú ochranu pred veriteľmi. V októbri 2021 rozhodli veritelia spoločnosti Arca Investments o reštrukturalizácii.

Plán reštrukturalizácie spoločnosti Arca Investments spočíva v prevode aktív zo zložitej vlastníckej štruktúry a niekoľkých jurisdikcií na novú spoločnosť NOAH. V spoločnosti NOAH by sa aktíva naďalej rozvíjali a potom predávali.

"Nedávne rozhodnutie slovenského súdu je veľmi pozitívnym signálom, že reorganizačný plán je pre veriteľov výhodnejším riešením. Schválili ho veritelia v Českej republike aj na Slovensku a podporili ho prvostupňové súdy v oboch krajinách. Za predpokladu, že všetky zúčastnené strany budú v ďalšom priebehu procesu spolupracovať, má plán veľmi reálnu šancu na úspech," povedal manažér zodpovedný za reštrukturalizáciu spoločnosti Arca Investments Peter Janiga.

Rozhodnutie súdu nahrádza súhlas jedinej skupiny nezabezpečených veriteľov, ktorá na januárovej schôdzi veriteľov s plánom nesúhlasila. Zvyšných 25 skupín veriteľov na schôdzi podporilo plán, ktorý teraz potvrdil aj súd. Rozhodnutie súdu a pozitívny výsledok schôdze veriteľov českej časti v minulom roku s následným schválením českého reorganizačného plánu Mestským súdom v Prahe je krok k tomu, aby sa Arca Investments vyhla konkurzu.

V procese je podľa Černého zatiaľ jediným negatívnym verdiktom februárové rozhodnutie odvolacieho Vrchného súdu v Prahe. Ten vyzval dlžníka, aby zmenil a doplnil reorganizačný plán. V polovici apríla zaslal dlžník s pomocou poradcov z PwC a Dentons insolvenčnému správcovi a veriteľskému výboru návrh upravený v súlade s pripomienkami vrchného súdu.

Zároveň veriteľský výbor a insolvenčný správca ešte neschválili náklady na znalecký posudok a nevybrali štatutárny orgán spoločnosti NOAH. Po splnení týchto podmienok bude možné dokončiť prepracovanú verziu reorganizačného plánu, o ktorej rozhodnú veritelia hlasovaním na schôdzi v tzv. českej časti a následne opäť český súd.