Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Súd v Holandsku rozhodol v prospech akcionárov spoločnosti Jukos

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odvolací súd v Amsterdame zamietol posledné námietky Moskvy a nariadil zaplatiť bývalým akcionárom odškodné vo výške približne 50 miliárd amerických dolárov (46,4 miliardy eur).

Amsterdam 20. februára (TASR) - Rusko utrpelo rozhodujúcu porážku v dlhoročnom spore s bývalými akcionármi zaniknutej ropnej spoločnosti Jukos. Odvolací súd v Amsterdame v utorok zamietol posledné námietky Moskvy a nariadil zaplatiť bývalým akcionárom odškodné vo výške približne 50 miliárd amerických dolárov (46,4 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Odvolací súd definitívne potvrdil rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho súdu z roku 2014. Rusko verdikt súdu so sídlom v Haagu napadlo na viacerých inštanciách. Koncom roka 2021 najvyšší súd v Holandsku vrátil prípad odvolaciemu súdu z procesných dôvodov. Ten teraz zamietol námietku Ruska, že akcionári sa dopustili podvodu, ako neopodstatnenú.

Ropná a plynárenská spoločnosť Jukos patrila bývalému oligarchovi Michailovi Chodorkovskému, ostrému kritikovi ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruské orgány v roku 2006 vyhlásili platobnú neschopnosť spoločnosti, pretože údajne dlhovala miliardy eur na neodvedených daniach. Spoločnosť sa následne rozpadla a Chodorkovskij strávil desať rokov vo väzení.

Bývalí akcionári Jukosu zažalovali ruský štát a žiadali kompenzácie. V roku 2014 im medzinárodný arbitrážny súd priznal odškodné vo výške 50 miliárd USD s odôvodnením, že vyvlastnenie spoločnosti bolo neoprávnené. Cieľom bolo "odstrániť Chodorkovského ako potenciálneho konkurenta prezidenta Putina a privlastniť si majetok spoločnosti Jukos," konštatoval v tom čase súd.

(1 EUR = 1,0776 USD)