Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Súd v USA predbežne schválil dohodu Volkswagenu

Foto: TASR/AP

Rozhodnutie sudcu umožní právnikom informovať zákazníkov dotknutých vozidiel o podmienkach dohody.

Berlín/San Francisco 26. júla (TASR) - Americký federálny oblastný súd predbežne súhlasil s dohodou medzi Volkswagenom a americkými úradmi a zákazníkmi o kompenzáciách v súvislosti s emisnou kauzou. Dohoda by mala Volkswagen vyjsť na takmer 15 miliárd USD. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Sudca Charles Breyer označil dohodu v hodnote 14,7 miliardy USD (13,37 miliardy eur) za "spravodlivú a rozumnú" po tom, ako si vypočul zástupcov americkej vlády, zákazníkov a nemeckej automobilky.

Na základe spomínanej dohody, ktorá bola uzatvorená minulý mesiac, vyčlení automobilka vyše 10 miliárd USD na program, ktorý umožní buď spätné odkúpenie vozidla v hodnote spred škandálu, alebo jeho úpravu. Týka sa to približne 475.000 dieselových áut VW a Audi s dvojlitrovým motorom, ktoré sú vybavené problematickým softvérom umožňujúcim počas emisných testov maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.

Okrem toho firma v rámci programu vyplatí vlastníkom od 5100 do 10.000 USD v závislosti od veku vozidla. Ďalšie financie poskytne automobilka do environmentálneho fondu a na podporu ekotechnológií v automobilovom priemysle.

Rozhodnutie sudcu umožní právnikom informovať zákazníkov dotknutých vozidiel o podmienkach dohody. Budú mať aj prístup k internetovej stránke, prostredníctvom ktorej si budú môcť zistiť, akú veľkú sumu v rámci odškodnenia dostanú. Zákazníci majú možnosť s podmienkami nesúhlasiť a začať robiť proti Volkswagenu samostatné právne kroky. Konečný verdikt by mal sudca oznámiť v októbri.