Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Súd vyhlásil úpadok Envi, druhej firmy veľkopodnikateľa Jana Světlíka

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd vo svojom verdikte upozornil, že povolenie reorganizácie ešte neznamená, že sa tento proces uskutoční presne podľa Světlíkovho scenára.

Praha 1. septembra (TASR) - Súd vyhlásil úpadok spoločnosti Vítkovice Envi zo strojárskej skupiny Jana Světlíka. Čiastočne vyhovel insolventnému návrhu, ktorý podala na seba samotná Envi minulý týždeň. Informoval o tom portál iDNES. O úpadku rozhodol súd aj napriek výhradám kľúčového vítkovického veriteľa, Komerčnej banky.

Súd pre Envi menoval insolventnú správkyňu, ďalej takzvaného oddeleného správcu, ktorý bude pre správkyňu preskúmavať pohľadávky veriteľov, aby sa vylúčili pochybnosti o objektívnosti tohto procesu. Súd menoval aj dočasný veriteľský výbor. Sú v ňom zastúpené Komerčná banka a firmy Wetag Invest a Biesterfeld Silcom. Úpadok Envi sa bude riešiť reorganizáciou. S ňou prišiel Světlíkov manažment minulý týždeň v insolventnom návrhu.

Komerčná banka napísala súdu rozsiahle nesúhlasné stanovisko k reorganizácii firmy. Insolventný návrh Envi pokladá za účelový. Už samotný vznik tejto firmy mohol znamenať vyčlenenie majetku Vítkovice Power Engineering (VPE) z dosahu veriteľov.

Komerčná banka, ktorá je kľúčovým finančným partnerom Vítkovíc a lídrom vznikajúceho vítkovického bankového klubu, o insolventnom návrhu manažmentu na Envi údajne nevedela. Pokladá ho od Světlíka za neférový krok. Svetlík totiž vyčlenil Envi z VPE vlani, keď už materská firma zápasila s vysokými dlhmi.

Súd vo svojom verdikte upozornil, že povolenie reorganizácie ešte neznamená, že sa tento proces uskutoční presne podľa Světlíkovho scenára.