Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Dúha, ktorá stavia tunel Višňové, je v konkurznom konaní

Tunel Višňové. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Stavebná spoločnosť Dúha, za ktorou stojí podnikateľ Miroslav Remeta, v súčasnosti napríklad v konzorciu buduje zákazku za 410 miliónov eur.

Bratislava 20. marca (TASR) - Okresný súd Bratislava I začal konkurzné konanie voči stavebnej spoločnosti Dúha, ktorá stavia aj tunel Višňové. Oznámenie dnes vyšlo v obchodnom vestníku. Dôvodom podľa informácii TASR je, že firma nezaplatila subdodávateľom za rekonštrukciu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Dúha v reakcii hovorí o nekalých praktikách bývalého subdodávateľa, brániť sa chce žalobou a trestným oznámením. "Dúha, a.s. sa rozhodla podniknúť právne kroky voči skupine firiem, ktoré dlhodobo protiprávnym konaním poškodzujú jej dobré meno. Pokúšajú sa opakovane od spoločnosti vymáhať fiktívne pohľadávky, jednotlivo alebo prostredníctvom organizovanej skupiny. Keďže aktivity zástupcov týchto spoločností javia znaky trestnej činnosti, spoločnosť sa rozhodla uvedené skutočnosti postúpiť na preverenie orgánom činným v trestnom konaní," napísala v stanovisku.

Začatím konkurzného konania došlo k obmedzeniu možností podnikania spoločnosti na bežné právne úkony. Zároveň platí, že na jej majetok nemožno začať konanie o výkone rozhodnutia ani exekučné konanie. Dúha čelila konkurznému konaniu aj pred necelými dvoma rokmi, kedy ju do konkurzu posielali rovnako subdodávatelia.

Stavebná spoločnosť Dúha, za ktorou stojí podnikateľ Miroslav Remeta, v súčasnosti napríklad v konzorciu buduje zákazku za 410 miliónov eur. Ide o diaľničný úsek D1 pri Žiline, na ktorom sa razí aj 7,5-kilometrový tunel Višňové, ktorý má byť po dobudovaní najdlhším na Slovensku. Vlani v pobočkách firmy vykonali raziu príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy.