Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Súd zrušil uznesenie Senice o prevode akcií BVS, a. s.

Podľa prokuratúry nepostupovalo mesto v zmysle zákona o nakladaní s majetkom obcí, pretože pri prevode malo vychádzať najmenej zo znaleckého posudku o hodnote akcií.

Trnava 9. mája (TASR) – Krajský súd (KS)v Trnave dnes vyhovel návrhu okresnej prokuratúry a na pojednávaní zrušil uznesenie mestského zastupiteľstva Senice o prevode jej akcií v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), a. s., mestu Skalica. Spolu 238.181 akcií odsúhlasili poslanci predať za 2 eurá za kus, pričom ich nominálna hodnota bola 33,19 eur.

Podľa prokuratúry nepostupovalo mesto v zmysle zákona o nakladaní s majetkom obcí, pretože pri prevode malo vychádzať najmenej zo znaleckého posudku o hodnote akcií. Senická radnica sa s tým nestotožňuje. Podľa právnej zástupkyne odpredaj bol v súlade so zákonom, pretože predmetom predaja boli verejne neobchodovateľné akcie. V takom prípade sa na ne zákon o majetku obcí nevzťahuje. Senica podľa nej vychádzala pri prevode z reálnej situácie na trhu, ponuka Skalice bola v danom čase najvýhodnejšia. Za veľmi podobných okolností akcie Skalici predali aj Holíč, Radošovce, Popudinské Močidľany a ďalšie obce zo Záhoria.

Uznesenie o prevode prijali poslanci Senice ešte vo februári 2011, čo vyvolalo silnú odozvu aktivistov, ktorí poukazovali na nehospodárne nakladanie s mestským majetkom. V júni v tom istom roku poslanecký zbor nevyhovel protestu prokurátora a trval na svojom rozhodnutí predať akcie mesta za pôvodnú sumu.

Mesto Senica sa podľa právnej zástupkyne voči rozhodnutiu KS odvolá v zákonnej lehote.