Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Súkromná spotreba v Nemecku vzrastie v tomto roku o 2,6 %

Kaufland otvoril ďalšie tri nové obchodné domy Ilustračné foto

Rýnsko-vestfálsky ekonomický ústav (RWI) dospel k záveru, že spotreba obyvateľstva v Nemecku v tomto roku vzrastie ešte silnejšie než vlani. Informuje o tom agentúra DPA.

Essen 28. marca (TASR) - Rýnsko-vestfálsky ekonomický ústav (RWI) dospel k záveru, že spotreba obyvateľstva v Nemecku v tomto roku vzrastie ešte silnejšie než vlani. Informuje o tom agentúra DPA. "RWI predpovedá, že v tomto roku vzrastie súkromná spotreba medziročne o 2,6 % a bude o 1,4 percentuálneho bodu silnejšia než v roku 2014," najnovšiemu vydaniu týždenníka Wirtschaftswoche to uviedol vedúci úseku prognóz ústavu Roland Döhrn.

Dobrú pretrvávajúcu spotrebiteľskú klímu posilňuje rast zamestnanosti a vysoké mzdové prírastky. Döhrn dodal, že mzdy v tomto a nasledujúcom roku budú zrejme silno rásť.

V piatok (27.3.) sa dosiahla dohoda, že mzdy 550.000 pracovníkom chemického priemyslu vzrastú o 2,8 %. Predtým sa úspešne skončilo rokovanie o raste mzdových taríf pre 3,7 milióna pracovníkov strojárskeho a elektrotechnického priemyslu. Ich mesačné mzdy sa zvýšia o 3,4 %.

Vzhľadom na to, že inflácia v krajine zostane nízka, reálne mzdy zamestnancom zaznamenajú čistý prírastok. Podľa spolkového štatistického úradu vo Wiesbadene ich vzostup v tomto roku dosiahne 1,7 %.

Döhrn týždenníku ďalej uviedol, že nepozná nijaké faktory, ktoré by mohli priaznivé vyhliadky nemeckej ekonomiky a spotrebiteľov ohroziť. Prognózu by mohol zvrátiť len nejaký nečakaný vonkajší šok, napríklad prudký vzostup ceny ropy na medzinárodnom trhu. Rast príjmov obyvateľstva však zrejme bude neutralizovať vzostup cien služieb.