Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vytvoril v marci viac miest, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa inštitútu v americkom súkromnom sektore vzniklo minulý mesiac 184.000 nových pracovných miest.

Washington 3. apríla (TASR) - Súkromný sektor v USA vytvoril v marci 2024 viac pracovných miest, ako očakávali ekonómovia z Wall Street. Ukázali to najnovšie údaje inštitútu ADP. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Podľa inštitútu v americkom súkromnom sektore vzniklo minulý mesiac 184.000 nových pracovných miest. To bolo viac ako vo februári, keď súkromné firmy po revízii prijali 155.000 nových zamestnancov.

Ekonómovia pritom odhadovali, že zamestnanosť v súkromnom sektore sa v marci zvýši o 148.000 osôb po februárovom pôvodnom náraste o 140.000 ľudí. K lepšiemu, ako očakávanému výsledku prispeli najmä stavebníctvo, finančné služby a výroba.

ADP svoju správu, ktorú vypracoval spoločne so Stanfordským laboratóriom digitálnej ekonomiky, zverejnil pred očakávanou piatkovou (5. 4.) komplexnejšou a ostro sledovanou správou ministerstva práce o vývoji zamestnanosti v marci.

ADP má v porovnaní s oficiálnymi údajmi o zamestnanosti tendenciu výrazne nadhodnocovať spomalenie na trhu práce. Ten sa totiž postupne ochladzuje po zvýšení úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) o dohromady 525 bázických bodov od marca 2022.