Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vytvoril vo februári 212.000 pracovných miest

Zamestnanci tajnej služby prehľadávajú južnú časť Bieleho domu vo Washingtone 26. januára 2015. V komplexe Bieleho domu dnes havaroval malý na diaľku ovládaný vrtuľník. Jeden z príslušníkov tajnej služby, ktorý bol práve v službe, zbadal a začul model malej štvorvrtuľovej helikoptéry. V malej výške preletela do prísne stráženého komplexu a havarovala v jeho juhovýchodnej časti. Okamžite bol vyhlásený poplach a došlo k uzavretiu komplexu, kým nebude zariadenie preskúmané a objasnené. Foto: TASR/AP

To je ďalší zo signálov, ktoré poukazujú na stabilné ožívanie pracovného trhu a solídny rast americkej ekonomiky v tomto roku, keďže výdavky domácností sa podieľajú viac ako 70 % na jej výkone.

Washington 4. marca (TASR) – Súkromný sektor v USA vytvoril vo februári vyše 200.000 nových pracovných miest, už 13. mesiac po sebe. To je ďalší zo signálov, ktoré poukazujú na stabilné ožívanie pracovného trhu a solídny rast americkej ekonomiky v tomto roku, keďže výdavky domácností sa podieľajú viac ako 70 % na jej výkone. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Presnejšie, podľa údajov výskumného inštitútu ADP súkromné firmy v USA prijali minulý mesiac 212.000 nových zamestnancov. To je síce menej ako v januári, keď súkromní zamestnávatelia vytvorili po revízii až 250.000 nových miest, a nie 213.000, ako naznačoval rýchly odhad. A tiež menej ako 220.000 pracovných pozícií, ktoré očakávali analytici. No aj napriek tomu je februárový prírastok pracovných miest solídny a signalizuje, že situácia na trhu práce sa stále zlepšuje, čo zase zvyšuje vyhliadky na rast ekonomiky a pokles nezamestnanosti.

Analytici na základe údajov ADP predpovedajú, že miera nezamestnanosti v USA vo februári klesla na 5,6 % z januárových 5,7 %.