Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

R. SULÍK: Európski partneri majú strach odrezať Grécko od peňazí

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík počas tlačovej konferencie po skončení riadneho kongresu strany SaS v hoteli Lux v Banskej Bystrici 18. apríla 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Sulík pripomenul, že Európska centrálna banka doteraz vždy povolila Grékom ďalšie peniaze.

Brusel 4. mája (TASR) - Pre Grécko by bolo stále najlepším riešením odchod z eurozóny, takzvaný grexit, uviedol pre TASR poslanec Európskeho parlamentu (EP) Richard Sulík (SaS) na okraj rokovaní medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi, ktoré prebiehajú už od štvrtka minulý týždeň.

Viaceré európske médiá dnes naznačili, že rokovania takzvanej Bruselskej skupiny, ktorá združuje zástupcov Grécka, Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB), Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) a Medzinárodného menového fondu (MMF), sa blížia ku koncu a k dohode o uvoľnení tranže vo výške 7,2 miliardy eur. Veritelia sa ešte musia "popasovať" s bodmi, za ktoré už grécka strana nemieni ustúpiť, Gréci zas musia predložiť hodnoverný plán reforiem.



Rokovaniam medzi Bruselom a Aténami pomohla výmena na čele gréckej delegácie, keď sa hlavným vyjednávačom namiesto ministra financií Janisa Varufakisa stal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Euklidis Tsakalotos.

Europoslanec Sulík, ktorý je členom Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov, na okraj prebiehajúcich rokovaní pripomenul, že je evidentné, aký je medzi volebnými sľubmi gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a ekonomickou realitou priepastný rozdiel.

"Dochádza k stretu týchto dvoch navzájom nekompatibilných svetov. Nikto nevie, ako to skončí, lebo európski partneri majú strach odrezať Grécko od peňazí," upozornil Sulík. Poslanec túto situáciu opísal tak, že Tsipras "skáče Európanom po hlave a oni si to nechajú". Dodal, že najvýraznejšou kritikou zo strany europolitikov bolo, keď označili Varufakisa za "amatéra" a na viac sa EÚ nezmohla.



Sulík pripomenul, že Európska centrálna banka doteraz vždy povolila Grékom ďalšie peniaze. Možno hovoriť už o sume 75 miliárd eur, čo je podľa neho suma mimo verejného gréckeho dlhu.

"Gréci si neuvedomujú, že euro im škodí. Myslia si, že to, že sú v eurozóne im zabezpečí blahobyt, čo dlhodobo nie je pravda," opísal Sulík situáciu, keď grécki voliči na jednej strane podporujú hnutie Syriza na čele s Tsiprasom, na strane druhej však túžia po zotrvaní v eurozóne. Od obyčajných Grékov sa dá očakávať, spresnil, že nemajú všetci ekonomické vzdelanie, ale holým faktom je aj to, že ani Syriza "nemá páru o ekonomike".

Europoslanec zdôraznil to, čo opakovane žiadajú aj ministri financií krajín eurozóny, a to, že Gréci by mali predložiť konkrétne reformy.

"Nerobia nič. To je holý fakt. Dávno mali predložiť reformy, dávno mali konať a nič sa nedeje. Aj európski partneri mali dávno konať, ale majú strach," zhodnotil Sulík situáciu. Tento patový stav podľa jeho slov bude treba rozlúsknuť až naozaj Grékom dôjdu peniaze na výplaty a na dôchodky. Stále však tvrdí, že pre Grécko je jediným riešením tohto stavu opustenie eurozóny, čo by krajine dovolilo viesť samostatnú monetárnu politiku.