Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

SR je pripravená diskutovať o zmiernení konsolidácie v ďalších rokoch

Robert Fico Foto: TASR

Slovensko chce podľa premiéra prezentovať svoj názor o potrebe rýchleho a efektívneho využívania eurofondov na tohtotýždňovom summite v Bruseli.

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenská vláda je pripravená na celoeurópsku diskusiu o zmiernení tempa konsolidácie verejných financií v budúcnosti, nie však v tomto roku.

Na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti to zopakoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Vláda SR zastáva názor, že je potrebné pokračovať v konsolidácii verejných financií v nastavenom tempe, teda dosiahnuť úroveň 3 % do konca roka 2013," zdôraznil šéf exekutívy. Zároveň však pripomenul, že v rámci Európskej únie (EÚ) už začala diskusia, či je aj v ďalších rokoch potrebné také prudké znižovanie deficitov, ako to bolo v minulosti dohodnuté.




"Ak výsledkom tejto diskusie bude možnosť budúceho zvoľnenia tempa, s cieľom stimulácie hospodárskeho rastu, budeme podporovať túto tendenciu. Ale len za predpokladu, že sa bude vzťahovať na všetkých rovnako, bez výnimiek pre individuálne štáty," podčiarkol Fico.

Eurovýbor mu dnes schválil mandát na zastupovanie Slovenska na tohtotýždňovom summite v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok (14. a 15.3.). Jeho hlavnými témami budú zhodnotenie koordinácie hospodárskych politík EÚ v rámci tzv. európskeho semestra a vyhodnotenie pokroku pri posilňovaní hospodárskej a menovej únie.

Slovensko chce podľa premiéra prezentovať svoj názor o potrebe rýchleho a efektívneho využívania eurofondov. "Budeme určite podporovať myšlienku väčšej flexibility pri presune peňazí z jednotlivých programov," doplnil Fico. Pripomenul, že SR už jeden takýto pokus spravila, keď realokovala zdroje z iných programov na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí a tento krok sa podľa neho ukázal ako veľmi úspešný.