Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Summit G20 pokračuje rokovaniami o dlhovej kríze a podpore ekonomiky

Barack Obama Foto: TASR/AP

Los Cabos 19. júna (TASR) - Európska dlhová kríza, stabilizácia bánk, podpora hospodárskeho rastu a nových pracovných miest sú hlavnými témami dnešných rokovaní lídrov 20 najväčších svetových ekonomík (G20) v mexickom rezorte Los Cabos. Prvý deň summitu priniesol priaznivý výsledok, keďže účastníkom stretnutia sa podarilo dotiahnuť do konca dohodu o zvýšení úverovej kapacity Medzinárodného ...

Los Cabos 19. júna (TASR) - Európska dlhová kríza, stabilizácia bánk, podpora hospodárskeho rastu a nových pracovných miest sú hlavnými témami dnešných rokovaní lídrov 20 najväčších svetových ekonomík (G20) v mexickom rezorte Los Cabos.

Prvý deň summitu priniesol priaznivý výsledok, keďže účastníkom stretnutia sa podarilo dotiahnuť do konca dohodu o zvýšení úverovej kapacity Medzinárodného menového fondu (MMF). Členovia G20 sa zaviazali, že fondu poskytnú 456 miliárd USD.

Agentúre AP sa podarilo získať návrh záverečného komuniké, v ktorom sa okrem iného uvádza, že členovia eurozóny "prijmú všetky nevyhnutné opatrenia, aby zabezpečili integritu a stabilitu menovej únie". Podľa AP je však otázne, či tento záväzok pomôže zmierniť obavy trhov zo zhoršovania dlhovej krízy v Európe, ktoré už vytlačili výnos zo španielskych 10-ročných dlhopisov nad kritickú hranicu 7 %.

Navyše, po víťazstve socialistu Francoisa Hollanda vo francúzskych prezidentských voľbách sa názory vlád v Paríži a v Berlíne, ktoré boli donedávna hlavnými iniciátormi zmien v eurozóne, na riešenie krízy začínajú rozchádzať.

Hollande pred dnešným začiatkom rokovaní novinárom povedal, že on aj nemecká kancelárka Angela Merkelová si uvedomujú, že eurozóna musí prísť s vlastným riešením dlhovej krízy, a nie hľadať pomoc zvonka. "Môžeme mať rozdielne názory, ale ja aj pani Merkelová si uvedomujeme, že Európa musí mať vlastné riešenie. Nesmie prísť zvonka."

"Medzinárodný menový fond (MMF) tu nie je na to, aby podržal eurozónu, aj keď to v prípade niektorých krajín urobil," dodal.

Ďalšími témami dnešného, záverečného dňa summitu sú okrem už spomínaných aj obchodné bariéry, zelená energia a potravinová bezpečnosť.