Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Summit o Grécku pokračuje, pre Atény sú problémom MMF a privatizácia

Francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) v rozhovore s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom pred mimoriadnym rokovaním lídrov krajín Eurozóny v Bruseli 12. júla 2015. Lídri budú rokovať o možnosti, ako zabrániť dôsledkom gréckeho finančného krachu. Foto: TASR/AP

Rokovania pokračujú už viac ako 14 hodín.

Brusel 13. júla (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras na krízovom summite v Bruseli naďalej vzdoruje kľúčovým požiadavkám partnerov v eurozóne, keď odmieta privatizačný fond pre grécke aktíva s plánovaným objemom 50 miliárd eur. Informovali o tom diplomati dnes skoro ráno po asi 14 hodinách rokovaní, uviedla agentúra DPA.

Atény kritizujú aj účasť Medzinárodného menového fondu (MMF) na novom programe pomoci. Podľa gréckeho predstaviteľa citovaného agentúrou AP je práve vyriešenie týchto dvoch otázok kľúčovým pre to, aby mohol Tsipras prikývnuť na dohodu.



Predseda Európskej rady Donald Tusk predložil účastníkom kompromisný návrh dnes okolo 4.15 h, informoval jeho hovorca na Twitteri.

Summit v noci opakovane prerušili, aby zúčastnení lídri dostali čas na konzultácie v menších skupinách. Médiá spomínali najmä celkovo tri štvorstranné stretnutia Tuska, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s Tsiprasom.

"Tsipras rokuje tvrdo, aby zachoval dôstojnosť Grékov, ale vie, že teraz sa musí rozhodnúť," citovala DPA jedného z diplomatov.

Lídri krajín eurozóny sa od nedeľňajšieho popoludnia snažia na rokovaniach v Bruseli dosiahnuť dohodu o riešení gréckej dlhovej krízy. Snahou je rozhodnúť, či sa majú začať rokovania o treťom programe pomoci pre Grécko. Zrejme trojročný plán by si vyžiadal do 86 miliárd eur. Od Atén sa výmenou požaduje splnenie požiadaviek zahrnutých v štvorstranovom dokumente pripravenom ministrami financií štátov eurozóny. Ide okrem iného o privatizáciu štátneho majetku a reformu štátnej správy. Grécko sa celé mesiace bráni rozsiahlemu úspornému a reformnému programu.

Ak na summite nedôjde k dohode, hrozí Grécku štátny bankrot a vystúpenie z eurozóny, dodáva DPA.