Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Indikátor ekonomického sentimentu v novembri medzimesačne klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V novembri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 3 body na zápornú hodnotu 7,0 vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v novembri 2018 oproti hodnote minulého mesiaca klesol o 0,6 bodu na najnižšiu úroveň (97,4) od mája 2014, a to predovšetkým v dôsledku zníženia dôvery v službách a čiastočne v obchode. Aktuálne IES klesá siedmy mesiac za sebou, zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 6,4 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 7,8 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle v novembri vzrástol o 2,4 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu 1,7. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil rast očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace a rast objednávok.

V novembri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 3 body na zápornú hodnotu 7,0 vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 18 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v novembri v porovnaní s októbrom o 0,7 percentuálneho bodu na hodnotu 18,3 vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít.

Indikátor dôvery v službách v novembri nepotvrdil optimizmus októbrového prieskumu a opäť klesol, jeho negatívna hodnota (11,3) sa v porovnaní s minulomesačným prieskumom znížila o 11 percentuálnych bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený nepriaznivými hodnoteniami všetkých troch jeho komponentov.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku je od mája 2018 relatívne stabilizovaná. V novembri sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti minulému mesiacu o 0,3 bodu a dosiahol zápornú úroveň 3,2, najmä pod vplyvom priaznivejších názorov na predpokladaný vývoj nezamestnanosti. Respondenti boli o 0,8 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.