Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Súťaž na informačný systém výstavby ministerstvo ešte vyhodnocuje

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely. Foto: TASR/Jakub Kotian

Projekt pripravený bývalým vedením rezortu patrí k súťažiam, ktoré kritizujú odborníci z platformy Slovensko.Digital.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Tender na informačný systém výstavby za desiatky miliónov eur ministerstvo dopravy ešte posudzuje. Projekt pripravený bývalým vedením rezortu patrí k súťažiam, ktoré kritizujú odborníci z platformy Slovensko.Digital. Minister Roman Brecely (#Sieť) už jeden IT projekt z čias svojho predchodcu zastavil.

Súťaž na informačný systém výstavby bola vyhlásená v auguste minulého roka. Systém má umožniť elektronickú komunikáciu a výmenu dokumentov v oblasti výstavby. Zabezpečí evidenciu údajov a základných registrov v elektronickej forme pre procesy stavebného zákona.

Verejné obstarávanie v odhadovanej sume takmer 45 miliónov eur už má víťaza spomedzi piatich uchádzačov. Zákazka je určená na obdobie deviatich rokov a financovaná má byť z eurofondov, z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Brecely ju dal po kritike opozície a verejnosti posúdiť osobitnej komisii.

"Tento systém sa ešte vyhodnocuje. Kým nebude tento proces ukončený, ministerstvo nebude špekulovať o hypotetických možnostiach," uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Karolína Ducká.

Ďalší spochybňovaný IT tender, ktorý komisia tiež posudzovala, minister koncom minulého týždňa zrušil. Atlas pasívnej infraštruktúry má okrem zmapovania telekomunikačných vedení obsahovať aj aktuálne údaje o dopravných a inžinierskych sieťach, vodohospodárskych vedeniach, elektroenergetických, plynárenských a tepelných zariadeniach. Predpokladaná hodnota súťaže bola 48 miliónov eur.

"Nové vedenie ministerstva sa rozhodlo vrátiť v príprave toho projektu k analýze s cieľom optimalizácie rozsahu projektu s kľúčovým atribútom identifikovania zdrojových dát a spôsobu ich získavania od komerčných subjektov. Projekt je potrebné rýchlo reštartovať pre splnenie smernice Európskeho parlamentu," priblížila Ducká.

Obe súťaže na jar kritizovali poslanci za opozičnú SaS, zasadol pre ne aj mimoriadny hospodársky výbor parlamentu. Liberáli označili verejné obstarávania za predražené a netransparentné a žiadali Brecelyho, aby ich zastavil. Predraženosť a chýbajúce či utajené podkladové štúdie im vyčítali aj odborníci zo Slovensko.Digital.

"Rovnako ako pri Atlase pasívnej infraštruktúry, aj pri informačnom systéme výstavby ministerstvo zverejní najdôležitejšie závery analytickej práce poradcov, na základe ktorej padne konečné rozhodnutie," uzavrela Ducká.