Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska centrálna banka prekvapujúco znížila hlavný úrok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Stala sa tak prvou významnou centrálnou bankou, ktorá ukončila prísnejšiu menovú politiku zameranú na skrotenie inflácie.

Zürich 21. marca (TASR) - Švajčiarska centrálna banka vo štvrtok prekvapujúco znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 1,50 %. Stala sa tak prvou významnou centrálnou bankou, ktorá ukončila prísnejšiu menovú politiku zameranú na skrotenie inflácie. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Bolo to prvé rozhodnutie Švajčiarskej národnej banky (SNB) od oznámenia jej dlhoročného predsedu Thomasa Jordana, že v septembri odstúpi z funkcie.

Zníženie kľúčového úroku SNB zaskočilo ekonómov, keďže väčšina z nich predpovedala, že zostane nezmenený na úrovni 1,75 %. Bolo to zároveň jeho prvé zníženie za deväť rokov.

Banka k tomu kroku pristúpila po tom, ako inflácia vo Švajčiarsku vo februári klesla, už deviaty mesiac po sebe, na 1,2 %. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa tak pohybuje v cieľovom pásme 0 - 2 %, ktoré SNB definuje ako cenovú stabilitu.

"Uvoľnenie menovej politiky bolo možné, pretože boj proti inflácii za uplynulých 2,5 roka bol účinný," uviedla SNB vo vyhlásení.

Banka poznamenala tiež, že inflácia bola niekoľko mesiacov pod hranicou 2 %, teda v jej cieľovom pásme. Podľa najnovšej prognózy inflácia pravdepodobne zostane v tomto pásme aj v najbližších rokoch, dodala SNB.