Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska ekonomika klesla v 1. kvartáli najprudšie za 6 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Experti počítali v prvých troch mesiacoch tohto roka so stagnáciou HDP.



Zürich 29. mája (TASR) - Švajčiarska ekonomika klesla v 1. kvartáli najprudšie za 6 rokov. Silný frank ma totiž výrazný negatívny vplyv na vývoj. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v prvých troch mesiacoch 2015 nečakane medzikvartálne znížil o 0,2 % po 0,5 % v poslednom štvrťroku vlaňajška, uviedol dnes štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti SECO. To bol najprudší pokles švajčiarskej ekonomiky od 1. kvartála 2009, keď sa prepadla o 1,4 %. Experti počítali v prvých troch mesiacoch tohto roka so stagnáciou HDP.

V medziročnom porovnaní sa tempo rastu spomalilo viac, než predpokladali ekonómovia. HDP sa v 1. štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil o 1,1 % po 1,9-% náraste v posledných troch mesiacoch 2014. Odborníci očakávali nárast o 1,6 %.

Švajčiarska národná banka (SNB) v januári zrušila strop na rast kurzu franku, čo spôsobilo jeho prudké posilnenie voči euru. Dôsledkom silného franku bolo utlmenie exportu. SNB očakáva, že švajčiarska ekonomika za celý rok 2015 vzrastie o niečo menej než o 1 %.