Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Vo Švajčiarsku schválili koniec bankového tajomstva pre cudzincov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dohodu, ktorú už skôr schválila dolná komora švajčiarskeho parlamentu, podpísalo Švajčiarsko doteraz s Európskou úniou (EÚ) a Austráliou.

Bazilej 2. decembra (TASR) - Cudzincom s bankovými účtami vo Švajčiarsku sa skomplikuje ukrývanie nezdanených peňazí po tom, ako horná komora švajčiarskeho parlamentu dnes schválila automatickú výmenu informácií o bankových účtoch s inými krajinami. Informovala o tom agentúra DPA.

"Parlament potvrdil pochovanie (bankového) tajomstva, ktoré umožňovalo daňové úniky," povedal sociálnodemokratický poslanec Roberto Zanetti.

Dohodu, ktorú už skôr schválila dolná komora švajčiarskeho parlamentu, podpísalo Švajčiarsko doteraz s Európskou úniou (EÚ) a Austráliou. S EÚ podpísali Švajčiari dohodu koncom mája tohto roka, pričom platnosť nadobudne v roku 2018. Na jej základe bude Švajčiarsko krajinám EÚ poskytovať údaje o účtoch ich daňových poplatníkov, pričom údaje budú obsahovať meno, adresu, dátum narodenia, stav konta a uskutočnené transakcie.

Ako v máji uviedol na margo dohody komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici, "je to ďalší úder daňovým podvodníkom a ďalší krok smerom k spravodlivejšiemu zdaňovaniu v Európe".