Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Švajčiarsko má najlepšiu ekonomiku na svete: Ako je na tom Slovensko?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

GII hodnotí jednotlivé ekonomiky na základe faktorov, ako sú napríklad infraštruktúra, sofistikovanosť trhu a podnikania, kreativita produkcie, výskum, inštitúcie.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Európske ekonomiky dominujú poradiu najinovatívnejších krajín na svete, rýchlo sa však hore šplhá Čína. Ukázal to výročný Global Innovation Index (GII), ktorý zostavujú Cornellova univerzita, Insead a World Intellectual Property Organization (WIPO). Informovala o tom CNBC.

Na prvom mieste zostalo Švajčiarsko, za ktorým nasleduje Švédsko. To na druhom mieste vystriedalo Britániu, ktorá sa posunula na tretie miesto. Štvrté skončili USA, piate Fínsko, šiesty Singapur, siedme Írsko, ôsme Dánsko, deviate Holandsko a prvú desiatku uzatvára Nemecko.

Ďalej nasledujú Južná Kórea, Luxembursko, Island, Hongkong, Kanada, Japonsko a Nový Zéland. Francúzsko sa umiestnilo na 18. mieste, pred Austráliou a Rakúskom. Čína sa dostala na 25. miesto z 29. miesta vlani a stala sa prvou stredne príjmovou ekonomikou, ktorá sa dostala do prvej dvadsaťpäťky. Poradiu tradične dominujú rozvinuté ekonomiky.

Slovensko si pohoršilo o jedno miesto, keď kleslo na 37. z 36. miesta.

GII hodnotí jednotlivé ekonomiky na základe faktorov, ako sú napríklad infraštruktúra, sofistikovanosť trhu a podnikania, kreativita produkcie, výskum, inštitúcie. Zachovanie tempa inovácií je veľmi dôležité, keďže slabý globálny rast a produktivita potrebujú nové motory rastu.

"Investície do inovácií sú rozhodujúce pre zvýšenie dlhodobého hospodárskeho rastu," uviedol generálny riaditeľ WIPO Francis Gurry. Dodal, že v dnešnej ekonomickej situácii je nájdenie nových zdrojov rastu prioritou.

Aktuálny GII zahŕňa 128 krajín, ktoré reprezentujú 92,8 % globálnej populácie a 97,9 % globálneho hrubého domáceho produktu (HDP).