Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Švédska centrálna banka nevylučuje ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na ostatnom zasadnutí koncom novembra menový výbor Riksbank ponechal hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 4 %.

Štokholm 4. decembra (TASR) - Švédska centrálna banka musí ešte určitý čas pokračovať v prísnej menovej politike a v prípade, že sa inflačné vyhliadky zhoršia, bude musieť pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb. Poukázal na to v pondelok zverejnený záznam z ostatného zasadnutia menového výboru centrálnej banky Riksbank. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na ostatnom zasadnutí koncom novembra menový výbor Riksbank ponechal hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 4 %. Ako informoval, zvýšenie sadzby osemkrát po sebe sa začalo premietať do vývoja inflácie a tá nabrala správny smer.

Podľa guvernéra Riksbank Erika Thedeena je však dôležité, aby sa aj k inflačnému cieľu dostala a na tejto úrovni sa stabilizovala. "Ak najnovšie údaje naznačia, že inflácia smerom k inflačnému cieľu nepokračuje, máme dostatok príležitostí prijať na nasledujúcich zasadnutiach adekvátne opatrenia," povedal Thedeen.

Inflácia zaznamenala v posledných dvoch mesiacoch 6,5 %, čo predstavuje 1,5-ročné minimum. Napriek tomu je stále vysoko nad inflačným cieľom 2 % a Riksbank si stále nie je istá ďalším smerovaním cien, či vývojom kurzu koruny. Viacero centrálnych bankárov je preto presvedčených, že menová politika musí zostať prísna ešte nejaký čas, ak sa má inflácia dostať na úroveň inflačného cieľa.

Trhy napriek tomu veria, že Riksbank už ďalej úrokové sadzby zvyšovať nebude. Predpokladajú, že najbližšia zmena v sadzbách bude posun smerom nadol niekedy po polovici budúceho roka.