Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Švédska ekonomika pokračovala vo 4. štvrťroku v recesii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Výrazne sa pod vývoj v poslednom kvartáli minulého roka podpísal zahraničný obchod. Export klesol o 0,1 %, zatiaľ čo dovoz sa o 0,9 % zvýšil.

Štokholm 29. februára (TASR) - Švédska ekonomika zaznamenala v poslednom štvrťroku minulého roka mierny medzikvartálny pokles a pokračovala tak v recesii. Ukázali to vo štvrtok zverejnené údaje švédskeho štatistického úradu, ktorý revidoval predbežný odhad smerom nadol. V predbežnom odhade štatistici uvádzali mierny rast ekonomiky, a tým vystúpenie z recesie. Informovali o tom portály RTTNews a tradingecnomics.

Štatistici uviedli, že vo 4. štvrťroku 2023 klesol hrubý domáci produkt (HDP) Švédska medzikvartálne o 0,1 %. V predbežnom odhade z konca januára pritom úrad počítal s 0,1-percentným rastom hospodárstva. Ekonomika tak pokračovala v rovnakom tempe poklesu ako v 3. štvrťroku, za ktorý štatistický úrad revidoval pôvodné údaje smerom nahor. Pôvodne bol za 3. štvrťrok stanovený pokles o 0,3 % po 0,7-percentnom poklese v 2. štvrťroku.

Výrazne sa pod vývoj v poslednom kvartáli minulého roka podpísal zahraničný obchod. Export klesol o 0,1 %, zatiaľ čo dovoz sa o 0,9 % zvýšil. Naopak pozitívne ekonomiku ovplyvnili spotrebiteľské výdavky, ktoré po poklese v 3. kvartáli vo 4. štvrťroku vzrástli o 0,7 %. Rástli aj výdavky vlády, a to o 0,5 %.

Na medziročnej báze zaznamenala švédska ekonomika pokles o 0,2 %. V tomto prípade sú výsledky lepšie než v 3. kvartáli, v ktorom HDP Švédska klesol medziročne o 1,1 %. Navyše sú lepšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí počítali s poklesom o 0,3 %.