Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Švédska ekonomika sa v roku 2023 zmenšila o 0,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Škandinávska krajina už viac ako rok zápasí s vysokou infláciou, ako aj s oslabujúcou korunou, čo prinútilo centrálnu banku postupne zvýšiť svoju kľúčovú sadzbu na najvyššiu úroveň za 15 rokov.

Štokholm 29. januára (TASR) - Švédska ekonomika sa v roku 2023 zmenšila o 0,3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na údaje švédskeho štatistického úradu.

Švédsko sa ocitlo v recesii v treťom štvrťroku. Ekonomika sa vrátila k miernemu rastu počas októbra až decembra, keď sa zväčšila o 0,1 %. K oživeniu prispel silnejší export, čo pomohlo kompenzovať slabé stránky iných častí hospodárstva, uviedol ekonóm švédskeho štatistického úradu Mattias Kain Wyatt.

Škandinávska krajina už viac ako rok zápasí s vysokou infláciou, ako aj s oslabujúcou korunou, čo prinútilo centrálnu banku postupne zvýšiť svoju kľúčovú sadzbu na najvyššiu úroveň za 15 rokov. Spotrebiteľov tvrdo zasiahli vyššie ceny a úrokové sadzby, pričom mnohé domácnosti majú hypotéky s variabilnou úrokovou sadzbou.

Na rok 2024 centrálna banka očakáva spomalenie miery inflácie na 4,4 % a opätovný pokles ekonomiky o 0,2 %.