Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Švédsko venuje krajinám západného Balkánu 400 miliónov eur na reformy

Švédsko poskytuje krajinám krátkodobú aj dlhodobú pomoc.

Sarajevo 2. júna (TASR) - Švédsko venuje štyrom krajinám západného Balkánu 400 miliónov eur na pomoc pri uskutočňovaní reforiem, potrebných na splnenie podmienok pre vstup do Európskej únie. Oznámil to dnes švédsky veľvyslanec Fredrik Schiller v Bosne a Hercegovine (BaH), citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Požiadavky a podmienky nutné pre členstvo v EÚ majú zabezpečiť, aby nováčikovia natoľko posilnili svoje ekonomiky a inštitúcie, že budú v rámci vzájomne obchodujúcej únie prospievať.

Švédsky veľvyslanec Schiller uviedol, že financie majú pomôcť Albánsku, Bosne, Kosovu a Srbsku preorganizovať verejnú správu aj súdnictvo a chrániť ľudské práva.

Zatiaľ začalo prístupové rokovania s EÚ iba Srbsko, ktoré sa snaží splniť stanovené podmienky pre vstup.

Schiller povedal, že keď bude Švédsko v rokoch 2014-2020 prideľovať spomínané financie, bude brať do úvahy aj škody spôsobené v Srbsku a Bosne minulomesačnými záplavami. Povodne zapríčinené hustými lejakmi sú označované za najhoršie, aké si tamojší obyvatelia pamätajú.

"Ničivé záplavy zmenili realitu," vyhlásil veľvyslanec na slávnosti v bosnianskej metropole Sarajevo, kde predstavil nový švédsky program pomoci pre západný Balkán.

Švédsko poskytuje obom krajinám krátkodobú aj dlhodobú pomoc, uviedol veľvyslanec. Dodal, že len Bosna samotná dostane od Švédska približne 100 miliónov eur.

Európska banka pre obnovu a rozvoj odhaduje škody spôsobené záplavami v Srbsku na dve miliardy eur. Banka odhadla, že v Bosne sú škody za 1,3 miliardy eur.

Pomalé tempo reforiem na západnom Balkáne a slabnúce nadšenie v rámci EÚ pre ďalšie rozširovanie brzdia tieto krajiny v začlenení do únie.

Rady by sa však stali členmi EÚ, dokonca aj po tom, čo dlhová kríza ohrozovala eurozónu. Chorvátsko sa začlenilo do EÚ v júli 2013, hoci jeho ekonomika sa naďalej oslabuje.