Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Švédske banky výrazne obmedzili manipulácie s bankovkami

Zrušenie okienok na manipuláciu s bankovkami pomáha švédskym finančným ústavom zredukovať náklady. A zároveň stúpa ich zisk z platobných kariet.

Štokholm 14. apríla (TASR) - Ak potrebujete hotovosť, nechoďte do švédskych bánk. Mnohé finančné ústavy v krajine výrazne obmedzili manipulácie s bankovkami, a to o 65 až 75 %. Bankovky v severskej krajine jednoducho vyšli z módy. Väčšina ľudí platí za tovar a služby elektronicky: platobnou kartou, cez mobil, či internet, konštatuje agentúra Bloomberg.

Podľa údajov švédskeho obchodného združenia obyvatelia krajiny platia bankovkami len 20 % všetkých nákupov. Tak ďaleko sa nedostala ani Británia, ktorej metropola Londýn je globálnym finančný centrom.

"V mnohých pobočkách sme zrušili manipuláciu s hotovosťou jednoducho preto, lebo správanie našich klientov sa zmenilo a o túto službu nebol záujem," uviedla hovorkyňa Swedbank Anna Sundbladová. "Iba 5 % našich klientov pri priehradke vyberá či vkladá hotovosť," dodala.

Najväčšia škandinávska banka Nordea potvrdila, že záujem klientov o hotovosť sa vytrvalo znižuje. Podľa predsedu predstavenstva Nordea Bjoerna Wahlroosa koniec platieb v hotovosti je prirodzeným stupňom v "evolučnom procese", ktorý už priniesol zánik šekových knižiek.

Švédske banky vyčnievajú nad európskymi nielen vďaka "averzii" k bankovkám, ale sú na tom lepšie aj z finančného hľadiska. Kríza eurozóny sa ich totiž veľmi nedotkla. Zároveň majú najvyššie kapitálové rezervy v Európe. Dôvodom sú prísnejšie pravidlá, podľa ktorých musia mať najväčšie banky v krajine ukazovateľ kapitálovej primeranosti core Tier 1 v tomto roku na úrovni 10 % a do roku 2015 ho musia zvýšiť na 12 %. Globálne bazilejské pravidlá pritom vyžadujú, aby banky dostali Tier 1 do roku 2019 na úroveň 7 %.

Zrušenie okienok na manipuláciu s bankovkami pomáha švédskym finančným ústavom zredukovať náklady. A zároveň stúpa ich zisk z platobných kariet.

Jedna z najväčších bánk - SEB, napríklad vlani zaznamenala nárast príjmov z poplatkov za používanie platobných kariet o 8 % na 4,37 miliardy švédskych korún (525,63 milióna eur). SEB zredukovala vo svojich pobočkách manipuláciu s bankovkami o 70 %.

Zo štvorice najväčších švédskych bánk iba Svenska Handelsbanken AB stále ponúka hotovostné služby vo všetkých 461 pobočkách. A chce v tom vraj pokračovať dovtedy, kým o ne bude záujem.

Táto služba má však aj negatívne stránky. K väčšine bankových lúpeží došlo práve v pobočkách Handelsbanken. Pritom celkový počet prepadov v krajine výrazne klesol práve preto, že banky nedržia hotovosť. Presnejšie, minulý rok došlo vo Švédsku len k piatim bankovým lúpežiam, čo je menej ako 16 prepadov v roku 2011.