Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ŠVEJNA: Súčasná vláda úplne zlyhala pri riešení nezamestnanosti

Ivan Švejna Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko má dlhodobú nezamestnanosť vo výške 9 %, priemer v rámci Európskej únie je 5 %, v eurozóne je to 6 % a ostatné krajiny V4 ju majú na úrovni okolo 2 %, vyčíslil podpredseda Mosta-Híd.

Bratislava 5. februára (TASR) – Súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) úplne zlyhala v otázke riešenia dlhodobej nezamestnanosti na Slovensku. Čiže pri pomoci ľuďom, ktorí sú bez práce viac ako jeden rok. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna.

"Slovensko má dlhodobú nezamestnanosť vo výške 9 %," vyčíslil Švejna. V rámci Európskej únie je pritom v priemere na úrovni 5 %, v eurozóne je to 6 % a ostatné krajiny V4 ju majú na úrovni okolo 2 %. Podľa Švejnu je tak tento problém obrovskou výzvou, keďže ide o približne 200.000 ľudí, ktorí sú bez práce viac ako jeden rok.

A to aj napriek tomu, že sa na riešenie nezamestnanosti míňajú stovky miliónov eur, s týmto fenoménom si vláda neporadila. Švejna si podľa vlastných slov uvedomuje, že je to problém, ktorý sa nedá riešiť zo dňa na deň.

Upozorňuje však aj na to, že štruktúra v rámci dlhodobej nezamestnanosti sa mení k horšiemu. Za posledné štyri roky totiž podľa neho stúpol počet ľudí, ktorí sú bez práce viac ako štyri roky. "V podstate u nás pomaly existuje, obrazne povedané, generácia ľudí, ktorá nepracovala," dodal Švejna.

A aj teraz s príchodom novej automobilky nebude podľa poslanca automobilový priemysel hľadať kvalifikovaných pracovníkov v armáde dlhodobo nezamestnaných. Štát by sa tak podľa neho mal okrem iného snažiť znižovať regionálne rozdiely. Aj keď úplne sa odstrániť nedajú, je potrebné ich zmenšovať. "Základnou vecou je postaviť do všetkých regiónov infraštruktúru," priblížil Švejna.

Zároveň navrhuje zaviesť daňové úľave všetkým zamestnávateľom, aj malým a stredným, nielen veľkým. A to vtedy, keď vytvoria pracovné miesta. Úľavy by však podľa Švejnu mali byť nárokovateľné.