Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Švejna:O použití úspor z 2. piliera môže slobodne rozhodovať viac ľudí

Ivan Švejna Foto: TASR/Martin Baumann

Ak sa chce dnes človek dostať k svojim peniazom, musí si kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Rezort práce však pripravuje zmenu spôsobu výplaty dôchodkových úspor z druhého piliera.

Bratislava 29. júla (TASR) – Slobodné rozhodovanie o tom, ako so svojimi úsporami v druhom pilieri pri odchode do dôchodku tzv. dvojpilierový dôchodca naloží, sa bude týkať výrazne viac sporiteľov ako doteraz. Rezort práce totiž pripravuje zmenu spôsobu výplaty dôchodkových úspor z druhého piliera.

Ak sa chce dnes človek dostať k svojim peniazom, musí si kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Skúsenosť je podľa štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ivana Švejnu (Most-Híd) taká, že mnohí o to nemajú záujem a väčšina neakceptuje ponuky životných poisťovní. Zmena spôsobu výplaty úspor je súčasťou programového vyhlásenia vlády.


Švejna je presvedčený, že novela významne prispeje k zatraktívneniu dvojpilierového dôchodkového systému. Zníži sa totiž hranica, od ktorej sa ľudia budú môcť slobodne rozhodovať o použití svojich nasporených peňazí.

Stačí, aby mal dôchodca z dvojpilierového dôchodkového systému doživotné zabezpečenie najmenej na úrovni priemerného starobného dôchodku. Potom je už iba na ňom, ako so zvyškom svojich úspor naloží.

"Môže sa rozhodnúť, že si kúpi vyšší dôchodok, že si to nechá vyplatiť po častiach. Môže sa rozhodnúť, že nebude momentálne kupovať ten dôchodok, ale odloží si kúpu na neskorší termín. Samozrejme, pokiaľ príde k nejakej situácii, môže použiť tie peniaze na svoje priority," opísal Švejna na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Jedinou podmienkou je, že súčet súm dôchodkových dávok vyplácaných z prvého piliera a sumy doživotného dôchodku z druhého piliera bude vyšší ako priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. Ten je aktuálne vo výške 428 eur.

Minulý rok malo na programový výber dôchodku nárok 16 % sporiteľov, ktorým bola vyhotovená ponuka. Ministerstvo očakáva, že po zmene zákona by mohlo ísť až o polovicu ľudí.

Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V prípade, že ju schváli parlament, má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2017.