Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Tretina globálnych bánk používa jüan pri platbách Číne

Foto: TASR/AP

Ale aj americké banky vo väčšej miere využívajú pri platbách jüan. Jeho podiel na platbách realizovaných bankami v USA stúpol na 32 %, čo je nárast o 44 % za dva roky od roku 2012.

Peking 25. septembra (TASR) - Viac ako tretina globálnych finančných inštitúcií už používa čínsku menu jüan pri platbách, ktoré smerujú do Číny alebo Hongkongu.

Vyplýva to z údajov Spoločnosti pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, SWIFT), ktoré zverejnil portál Business Times.

SWIFT je prevádzkovateľom celosvetovej siete, pomocou ktorej dochádza k elektronickej výmene správ o finančných transakciách medzi bankami a ďalšími finančnými inštitúciami. Podľa údajov SWIFT najviac transakcií v jüanoch sa tento rok uskutočnilo v Ázii. Tamojšie banky realizovali zhruba 40 % platieb v čínskej mene, čo je nárast o 22 % v porovnaní s rokom 2012.

Ale aj americké banky vo väčšej miere využívajú pri platbách jüan. Jeho podiel na platbách realizovaných bankami v USA stúpol na 32 %, čo je nárast o 44 % za dva roky od roku 2012. A v európskych bankách sa zhruba 31 % platieb uskutočnilo v čínskej mene (o 47 % viac ako v roku 2012), zatiaľ čo banky na Blízkom východe a v Afrike uskutočnili v jüanoch 26 % platieb (83-% nárast za dva roky).