Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

MMF zhoršil prognózu vývoja svetovej ekonomiky, počíta s nižším rastom

Foto: business-standard.com

Jedným z dôvodov je slabší než pôvodne očakávaný rast americkej ekonomiky i Ruska

Washington 25. júla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil prognózu rastu svetovej ekonomiky pre tento rok, pričom ako dôvod uviedol slabšie než pôvodne očakávané tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov, ako aj Ruska a rozvíjajúcich sa ekonomík.

Ďalším dôvodom sú rastúce obavy z geopolitického vývoja, najmä pre konflikty v Sýrii, Iraku a pásme Gazy. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

MMF uviedol, že svetová ekonomika by tento rok mala dosiahnuť rast na úrovni 3,4 %. V aprílovej prognóze fond odhadoval rast o 3,7 %. Výhľad na rok 2015 ponechal MMF nezmenený na úrovni 4 %.

Jedným z dôvodov je slabší než pôvodne očakávaný rast americkej ekonomiky. Tá by podľa MMF mala v roku 2014 vzrásť len o 1,7 %, čo by bolo najslabšie tempo rastu od skončenia recesie pred piatimi rokmi. Ešte v apríli počítal fond s tohtoročným rastom americkej ekonomiky o 2,8 % a v júni očakával rast na úrovni 2 %. Dôvodom zhoršovania prognózy je prudký pokles ekonomiky USA v 1. kvartáli tohto roka, ktorý medziročne dosiahol 2,9 %. Pre rok 2015 zlepšil fond pôvodnú prognózu rastu americkej ekonomiky o 0,1 % na 3 %.

Konflikt s Ukrajinou

Nemalou mierou sa však pod horší výhľad pre svetovú ekonomiku podpisuje aj Rusko a jeho konflikt s Ukrajinou. Ten viedol k sankciám voči Moskve zo strany Európskej únie a USA, prudkému poklesu zahraničných investícií a následne aj k poklesu tempa rastu hospodárstva.

Fond v aprílovej prognóze uvádzal rast ruskej ekonomiky v tomto roku na úrovni 1,3 %, momentálne počíta s rastom už len o 0,2 %. V prípade Ruska MMF znížil prognózu aj čo sa týka rastu ekonomiky v budúcom roku, a to z 2,3 % len na 1-% rast.

Odhad tohtoročného rastu ekonomiky pre eurozónu MMF nemenil a ponechal ho na aprílovej úrovni 1,1 %. Čo sa týka nasledujúceho roka, prognózu pre eurozónu mierne zlepšil, a to o 0,1 %. Očakáva tak, že v budúcom roku ekonomika eurozóny vzrastie o 1,5 %.

Lepší vývoj v Nemecku a Španielsku

V rámci najväčších ekonomík eurozóny fond najnovšie predpokladá o niečo lepší vývoj ekonomík Nemecka a Španielska, na druhej strane zhoršil prognózu pre Francúzsko a Taliansko. Nemecká ekonomika by mala tento rok vzrásť podľa MMF o 1,9 %, zatiaľ čo v apríli počítal fond s rastom o 1,7 %. Mierne zlepšenie nemeckej ekonomiky očakáva oproti prognóze spred troch mesiacov aj v budúcom roku. Zatiaľ, čo v apríli počítal s rastom o 1,6 %, teraz očakáva rast na úrovni 1,7 %.

Španielska ekonomika by mala tento rok vzrásť o 1,2 % namiesto o 0,9 % očakávaných v apríli. V budúcom roku by mal byť rast oproti aprílovej prognóze vyšší o 0,6 % a mal by tak dosiahnuť 1,6 %.

Francúzska ekonomika však tento rok nedosiahne podľa MMF ani 1 %, s ktorým fond počítal ešte v apríli. V súčasnosti MMF očakáva rast len na úrovni 0,7 %. Podobne o 0,3 % zredukoval prognózu rastu aj pre Taliansko, ktorého HDP tak tento rok podľa MMF vzrastie len o 0,3 %.

Slabšia ekonomika Číny

Čo sa týka odhadu vývoja ekonomiky priemyselne rozvinutých krajín, fond zhoršil tohtoročnú prognózu rastu z 2,2 % na 1,8 %. V prípade rozvíjajúcich sa trhov, prognózu zhoršil tiež, a to o 0,2 % na 4,6 %. V budúcom roku by malo tempo rastu vzrásť na 5,2 %, no v apríli ešte počítal s 5,3-% rastom.

Čiastočne sa pod slabší rast rozvíjajúcich sa ekonomík podpíše slabšie tempo rastu čínskeho hospodárstva. Fond očakáva, že ekonomika Číny by tento rok mala vzrásť o 7,4 %, a nie o 7,6 %, ako predpokladal v apríli. S mierne slabším tempom rastu počíta v prípade Číny aj v roku 2015. Zatiaľ čo v apríli odhadoval MMF rast čínskej ekonomiky na úrovni 7,3 %, teraz počíta s rastom len o 7,1 %.