Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Svet prestáva piť ruskú vodku

Ilustračné foto Foto: TASR

Predaj vodky klesol na všetkých kľúčových trhoch, avšak v najväčšej miere na Ukrajine.


Moskva 18. februára (TASR) - Export ruskej vodky sa v minulom roku prepadol o viac než 40 %, ako v objeme, tak z pohľadu hodnoty, čo znamená najnižší vývoz za posledné desaťročie. Informovali o tom agentúra Reuters a britský denník The Guardian, ktoré sa odvolali na ruský ekonomický denník Kommersant.

Ako uviedol ruský denník, objem vývozu vodky a ďalších liehovín klesol v roku 2015 približne o 42 % na 43,5 milióna litrov, čo je najnižšia úroveň od roku 2005. O viac ako 40 % sa znížila aj hodnota vývozu, keď dosiahla 111,9 milióna USD (100,96 milióna eur), zatiaľ čo v roku 2014 predstavovala 187,1 milióna USD.

Na základe dostupných údajov klesol predaj vodky na všetkých kľúčových trhoch, avšak v najväčšej miere na Ukrajine, kde sa znížil takmer o 70 %. Pred anexiou polostrova Krym v marci 2014 bola pritom Ukrajina jedným z najväčších trhov pre ruskú vodku. V minulom roku to bola Británia, avšak aj na tento trh vývoz prudko klesol, až o 59 %. Po Británii nasledovali Nemecko a Lotyšsko, ale aj v týchto krajinách sa dopyt po vodke znížil.

Ako pre Kommersant uviedol expert na ruský trh s liehovinami Vadim Drobiz, za prudkým poklesom vývozu sú ekonomické problémy Ruska, ktoré znižujú možnosti exportérov propagovať svoje výrobky v zahraničí, ako aj sankcie Západu. Tie síce zatiaľ vodku nezahrňujú, avšak do budúcnosti to nie je vylúčené a tak podľa Drobiza dovozcovia nechcú riskovať. Ďalším dôvodom sú celkovo zlé vzťahy medzi Ruskom a Západom za vývoj na Ukrajine a v Sýrii. Tento postoj sa prenáša aj na zákazníkov, ktorí tak strácajú záujem o kúpu ruského produktu.