Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli na záver týždňa na trojmesačné minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom boli obavy investorov, že úsilie OPEC obmedziť produkciu zatiaľ neviedlo k výraznejšiemu zníženiu nadmerných zásob komodity vo svete.

Londýn 11. marca (TASR) - Ceny ropy klesli aj v piatok (10.3.), pričom zaznamenali 3-mesačné minimum. Dôvodom boli obavy investorov, že úsilie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) obmedziť produkciu zatiaľ neviedlo k výraznejšiemu zníženiu nadmerných zásob komodity vo svete.

Od utorkovej uzávierky klesli ceny ropy takmer o 9 %. To predstavuje najväčší trojdňový pokles od februára 2016. Pozitívne vyhliadky z minulých mesiacov začali ustupovať do úzadia po tom, ako sa ukázalo, že nadmerné zásoby ropy pretrvávajú aj naďalej.

K výraznejšiemu poklesu cien ropy v tomto týždni došlo v reakcii na oznámenie Spojených štátov, že zásoby ropy v USA vzrástli o viac než 8 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) na nový rekord. Nervozitu na trhoch ešte viac zvýšila spoločnosť Baker Hughes, ktorá koncom týždňa uviedla, že počet aktívnych ropných vrtov v USA za ostatný týždeň opäť vzrástol, čo signalizuje ďalšie zvyšovanie produkcie v Spojených štátoch. Podľa Baker Hughes sa počet aktívnych vrtov zvýšil o osem na 617, čo je najviac od septembra 2015.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla na záver piatkového obchodovania o 79 centov (1,6 %) na 48,49 USD (45,72 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom ukončila piatkové obchodovanie na úrovni 51,37 USD/barel, čo znamená pokles o 82 centov (1,6 %).

(1 EUR = 1,0606 USD)