Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Svet zdravia investuje do topoľčianskej nemocnice 8,3 milióna eur

Foto: TASR

Svet zdravia doteraz spravoval 16 všeobecných nemocníc na Slovensku.

Topoľčany 3. apríla (TASR) – Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia sa od začiatku apríla tohto roka rozrástla o topoľčiansku nemocnicu. Na jej prenájme na 20 rokov sa dohodla s Nitrianskym samosprávnym krajom. Celú transakciu schválil v marci tohto roka Protimonopolný úrad SR. Prioritou nemocnice pod vedením nového riaditeľa Michala Orihela je stabilizácia personálnej situácie a spustenie dlhodobého investičného programu v celkovom objeme vyše 8,3 milióna eur.

Prvé investície by mali smerovať do komplexnej rekonštrukcie operačných sál, novej medicínskej techniky a do modernizácie informačnej infraštruktúry. „Naliehavo musíme stabilizovať personálnu situáciu s dôrazom na lekárov a na sestry. Nemocnica je dlhodobo podinvestovaná, preto okamžite spúšťame prípravy na naštartovanie nášho investičného programu. Prioritou je rekonštrukcia operačných sál, digitalizácia rádiológie a obnova IT infraštruktúry s pripojením na riadiace systémy našej siete. Nasledovať bude vybudovanie nového urgentného príjmu a oddelenia anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti,“ informoval Marek Duban, generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare.

Ďalšími plánovanými investíciami sú rekonštrukcia interného oddelenia, neurológie a oddelenia dlhodobo chorých, komplexná rekonštrukcia tepelného hospodárstva, opravy fasád, striech a výmena okien.

Svet zdravia doteraz spravoval 16 všeobecných nemocníc na Slovensku. V roku 2016 spoločnosť dosiahla obrat vyše 168 miliónov eur. Zrealizované investície do modernizácie nemocničných budov, rekonštrukcie operačných sál a do oddelení, ako aj do nákupu prístrojového vybavenia a IT v minulom roku predstavovali 25 miliónov eur. V januári budúceho roka plánuje spoločnosť spustiť do prevádzky nemocnicu v Michalovciach, ktorá je vo výstavbe. Po integrácii nemocnice v Topoľčanoch bude Svet zdravia obsluhovať spádovú oblasť pre takmer 1,4 milióna obyvateľov.