Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Svetom sa šíri nový vydieračský vírus.Podľa expertov čoskoro udrie zas

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útok, ktorý využil medzeru v zabezpečení operačného systému Windows, bol totiž nadmieru úspešný.

Berlín 14. mája (TASR) - Po rozsiahlom kybernetickom útoku, ktorý zablokoval desaťtisíce počítačov v takmer stovke krajín, varujú experti pred novými útokmi. "Predpokladám, že skôr či neskôr zažijeme novú vlnu tohto útoku," povedal Rüdiger Trost z bezpečnostnej spoločnosti F-Secure pre agentúru DPA. Útok, ktorý využil medzeru v zabezpečení operačného systému Windows, bol totiž nadmieru úspešný.

Britský IT špecialista, ktorý v piatok 12. mája zastavil ďalšie šírenie trójskeho koňa, tiež očakáva čoskoro ďalší útok. "Možno nie cez víkend, ale nie je vylúčené, že už v pondelok," povedal 22-ročný expert, ktorý chce zostať v anonymite. "V hre je veľa peňazí. Nevidím dôvod, prečo by mali prestať." Zmena počítačového kódu a spustenie nového útoku nevyžaduje veľa námahy.

Piatkový útok podľa spoločnosti Avast zablokoval zhruba 75.000 počítačov v 99 krajinách, pričom ťažiskom bolo Rusko, Ukrajina a Taiwan. Počítače napadol tzv. vydieračský vírus, ktorý zašifroval systém a výmenou za odblokovanie požadoval výpalné. Anonymný britský expert našiel v kóde zabudovanú "núdzovú brzdu", ktorú aktivoval a nateraz zastavil šírenie vírusu. Microsoft medzičasom zverejnil aktualizáciu, tá zatvára bezpečnostnú medzeru, ktorú vírus využil.