Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Svetová banka: Indická ekonomika dosiahne mohutný rast

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Indiu rovnako ako iné krajiny zasiahli "nepriaznivé vetry" vrátane sprísňujúcich sa finančných podmienok a dôsledkov vojny na Ukrajine.

Naí Dillí 3. októbra (TASR) - India zostane jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta vďaka silnému domácemu dopytu a investíciám, ktoré jej pomáhajú prekonať infláciu a náročné globálne podmienky. Uviedla to v utorok Svetová banka (SB) vo svojej správe. TASR informáciu prevzala z AFP.

Indiu rovnako ako iné krajiny zasiahli "nepriaznivé vetry" vrátane sprísňujúcich sa finančných podmienok a dôsledkov vojny na Ukrajine.

Indická ekonomika však v minulom roku vzrástla o 7,2 %. To bolo druhé najväčšie tempo v rámci skupiny G20 (dvadsiatich najväčších ekonomík sveta).

Svetová banka v správe uviedla, že hospodársky rast Indie sa v aktuálnom roku spomalí na 6,3 % v dôsledku "náročných externých podmienok a slabnúceho dopytu", ale stále bude výrazný.

Inflácia v Indii sa v júli vyšplhala na 7,8 % po prudkom náraste cien základných potravín vrátane pšenice a ryže, čo bolo čiastočne spôsobené zlým počasím a útokmi škodcov. V auguste indická centrálna banka varovala pred ďalším zvýšením cien potravín. Vláda preto obmedzila vývoz niektorých druhov ryže, aby tlačila na znižovanie cien.

"Hoci prudký nárast celkovej inflácie môže dočasne obmedziť spotrebu, predpokladáme jej zmiernenie," povedal Dhruv Sharma, hlavný ekonóm SB a autor utorňajšej správy.

"Celkové podmienky zostanú priaznivé pre súkromné investície," uviedol.

Svetová banka predpovedá, že rozpočtový deficit Indie sa v aktuálnom finančnom roku zníži na 5,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 6,4 % HDP, pričom dlh sa stabilizuje na úrovni 83 % HDP.

India minulý rok predbehla Britániu a stala sa piatou najväčšou ekonomikou sveta. Nedávno v inom rebríčku predbehla Čínu a stala sa najľudnatejšou krajinou.

V 2. štvrťroku 2023 zaznamenala India podľa najnovších dostupných údajov nárast HDP o 7,8 % .