Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V budúcom roku očakáva svetová banka rast cien energií

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

Okrem ceny ropy by sa v nasledujúcom roku mali zvýšiť aj ceny zemného plynu a uhlia.

Washington 21. októbra (TASR) - Ceny energií vo svete by mali na budúci rok vzrásť takmer o 25 %. Odhaduje to Svetová banka (SB), ktorá v týchto dňoch zverejnila najnovšiu prognózu. V rámci nej zároveň zlepšila odhad vývoja cien ropy. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa Svetovej banky by barel ropy (159 litrov) mal v roku 2017 stáť v priemere 55 USD (50,09 eura). V predchádzajúcej prognóze z júla uvádzala 53 USD/barel. Reagovala tak na predbežnú dohodu najväčších producentov o obmedzení ťažby, ktorej detaily by sa mali prerokovať na zasadnutí štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) koncom novembra. Na porovnanie, tohtoročná priemerná cena ropy by podľa SB mala predstavovať 43 USD/barel, čím banka potvrdila odhad spred troch mesiacov.

Okrem ceny ropy by sa v nasledujúcom roku mali zvýšiť aj ceny zemného plynu a uhlia. Celkovo by ceny energií zahrňujúce ropu, plyn a uhlie mali vzrásť takmer o 25 %, čo je podobne ako v prípade samotnej ropy vyšší odhad než v júlovej prognóze. Vo všeobecnosti SB počíta v budúcom roku s miernym rastom cien u viacerých komodít, keďže dopyt rastie, zatiaľ čo ponuka na trhu pomaly klesá.