Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Svetová banka očakáva zrýchlenie rastu ekonomiky Číny

Centrálna banka v Číne Foto: TASR/AP

Banka očakáva, že čínska ekonomika by mala tento rok zaznamenať rast okolo 7,9 % po 9,3-% raste v minulom roku, čo znamená najväčšie medziročné spomalenie hospodárskeho rastu od roku 1999.

Hongkong 19. decembra (TASR) - Hospodársky rast krajín východnej Ázie a Tichomoria by sa mal na budúci rok zrýchliť po tom, ako spomaľovanie tempa rastu Číny už dosiahlo svoje dno.

Uviedla to v najnovšej prognóze Svetová banka (SB). Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Podľa banky by mal ekonomický rast regiónu dosiahnuť v budúcom roku 7,9 % po 7,5-% raste v súčasnom roku. Oblasť východnej Ázie a Tichomoria si dokázala napriek problémom svetovej ekonomiky udržať dostatočne silný rast a ako SB informovala, na tohtoročnom globálnom raste by sa mala podieľať takmer 40 %. Správa SB zahrňuje krajiny ako Čína, Indonézia a Thajsko, nezahrňuje však ekonomiku Japonska.

Banka očakáva, že čínska ekonomika by mala tento rok zaznamenať rast okolo 7,9 % po 9,3-% raste v minulom roku, čo znamená najväčšie medziročné spomalenie hospodárskeho rastu od roku 1999. V nasledujúcom roku však SB predpokladá zrýchlenie tempa rastu Číny až na 8,4 %. V predchádzajúcej prognóze očakávala v budúcom roku rast len na úrovni 8,1 %. Dôvodom sú najmä vyššie vládne výdavky na podporu ekonomiky a rýchlejšie schvaľovanie veľkých investičných projektov. "Zdá sa, že spomaľovanie tempa rastu čínskej ekonomiky už dosiahlo dno," uviedla SB vo svojej správe.

Bez započítania Číny dosiahne rast ekonomiky spomínaného regiónu tento rok 5,6 % a v budúcom roku predpokladá Svetová banka mierne zrýchlenie rastu na 5,7 %. Na porovnanie, v minulom roku dosiahol rast tohto regiónu iba 4,4 %. Podporiť by ho mal najmä silnejší rast filipínskej ekonomiky, na druhej strane výraznejšie zlepšenie zbrzdí spomaľovanie rastu v Indonézii a vo Vietname.