Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Svetová ekonomika a klesajúce ceny ropy priniesli HSBC stratu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

HSBC pocítil najmä nepriaznivú ekonomickú situáciu v Ázii, odkiaľ pochádza väčšina jeho tržieb.

Londýn 22. februára (TASR) - Rastúce problémy svetového hospodárstva neočakávane silno zasiahli výsledky britskej banky Hongkong & Shanghai Banking Corporation (HSBC). Vo 4. kvartáli 2015 vykázala stratu pred zdanením 858 miliónov USD (773,25 milióna eur) v porovnaní so ziskom 1,7 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Dôvodom boli najmä rezervy na nedobytné úvery, ktoré sa medziročne zvýšili o tretinu na 1,6 miliardy USD. Informovala o tom agentúra DPA.

HSBC pocítil najmä nepriaznivú ekonomickú situáciu v Ázii, odkiaľ pochádza väčšina jeho tržieb. Ďalším záporným faktorom boli klesajúce ceny ropy. Mnohé ropné spoločnosti skrachovali alebo stoja pred konkurzom, preto banka musela vytvoriť veľké rezervy pre nedobytné úvery. Zákazníkom z tohto sektora poskytla úvery v celkovej výške 29 miliárd USD, čo zodpovedá len dvom percentám rizík v oblasti firemnej klientely.

Akcie HSBC na londýnskej burze dnes predpoludním klesli zhruba o štyri percentá. Od začiatku roka stratili takmer pätinu hodnoty, dôvodom však bolo predovšetkým všeobecné oslabenie bankových cenných papierov.

Slabý posledný kvartál viedol k poklesu celoročného čistého zisku o jedno percento na 13,5 miliardy USD. Banka aj napriek tomu potvrdila prísľub vyšších dividend, ktoré by za minulý rok mali dosiahnuť 51 centov na akciu, čo je o jeden cent viac než v roku 2014.

Predseda predstavenstva Stuart Gulliver sa chce v budúcnosti ešte viac zamerať na Áziu, i keď hlavné sídlo zostane v Londýne. HSBC pred niekoľkými dňami oznámil, že po ročnom preverovaní zamietol presun centrály do Hongkongu.

Od splnenia strednodobých cieľov je inštitúcia ešte veľmi vzdialená. Kapitálové výnosy vlani medziročne klesli zo 7,3 % na 7,2 %, banka chce pritom dosiahnuť výnosy viac než 10 %. Na to musí do roka 2017 zrušiť ďalších 25.000 z celkovo 250.000 pracovných miest a znížiť náklady o päť miliárd dolárov. Minulý rok sa však prevádzkové náklady zvýšili o päť percent na 36 miliárd USD, k čomu prispeli najmä vyššie odvody v Británii.

(1 EUR = 1,1096 USD)