Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Svetoví producenti ropy sa v apríli stretnú aj bez Iránu

Foto: TASR/AP

Bagdad začiatkom týždňa naznačil, že považuje návrh za prijateľný, keďže nízke ceny ropy spôsobujú problémy všetkým producentom.

Doha 16. marca (TASR) - Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a kľúčoví producenti ropy, ktorí nie sú členmi kartelu, sa stretnú 17. apríla v katarskom Doha, aby rokovali o opatreniach na stabilizáciu cien komodity. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Podľa zdroja z OPEC poprední svetoví producenti ropy, z členských aj nečlenských štátov kartelu, stále podporujú rokovania o zmrazení ťažby, aj bez účasti Iránu. Dôvodom sú politické tlaky na zastavenie zdražovania komodity.

Irán, ktorý sa len nedávno vrátil na ropné trhy, cez víkend naznačil, že sa zapojí do diskusie o zmrazení ťažby až po tom, keď jeho produkcia dosiahne 4 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v pondelok (14.3.) po návšteve Teheránu uviedol, že producenti môžu v apríli podpísať dohodu aj bez Iránu. Teherán má podľa neho právo po rokoch sankcií zvýšiť produkciu na úroveň pred uvalením embarga.

Ale ropný kartel nie je jednotný, Kuvajt napríklad chce, aby sa k dohode o zmrazení ťažby pripojili všetci veľkí producenti.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa dnes pohybuje okolo hranice 39 USD (31,71 eura) za barel. To znamená, že sa už zotavuje z januárového pádu na 12-ročné minimum 27,10 USD/barel. Jej oživenie bolo reakciou na predbežnú dohodu Ruska, Saudskej Arábie a Kataru o zmrazení svojej produkciu na januárovej úrovni.

Zdroje z OPEC už v pondelok naznačili, že kľúčoví producenti sa zrejme na budúci mesiac stretnú v Doha aj bez Iránu a budú rokovať o detailoch dohody o zmrazení ťažby.

Podľa týchto zdrojov je dôležité, ako sa k dohode postaví Irak, ktorý vlani najviac zvýšil svoju produkciu. Bagdad začiatkom týždňa naznačil, že považuje návrh za prijateľný, keďže nízke ceny ropy spôsobujú problémy všetkým producentom.

Nízke ceny ropy a plynu stlačili obchodný prebytok Nórska na 10-mesačné minimum

Obchodný prebytok Nórska zaznamenal vo februári pokles na 10-mesačné minimum, keď dovoz vzrástol, no vývoz sa prepadol. Ukázali to dnes zverejnené predbežné údaje nórskeho štatistického úradu. Informoval o tom portál RTTNews.

Prebytok zahraničného obchodu Nórska dosiahol vo februári 9,5 miliardy nórskych korún (vyše 1 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka predstavoval obchodný prebytok až 23,7 miliardy NOK a v januári tohto roka 16,9 miliardy NOK. Najnovšia hodnota prebytku je najnižšia od apríla minulého roka.

Dôvodom je, že export klesol vo februári medziročne až o 14,2 % na 59,2 miliardy NOK, čo je dôsledok nízkych cien ropy a zemného plynu. Na druhej strane, dovoz sa zvýšil o 9,8 % na 49,7 miliardy NOK.

Nepriaznivý vývoj zaznamenalo Nórsko aj v medzimesačnom porovnaní. Vývoz vo februári oproti januáru klesol o 2 %, no dovoz sa až o 14,5 % zvýšil.