Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Dnešný svetový deň ukazuje perspektívy používania internetu a megadát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prudký technologický rozvoj umožnil a uľahčil vznik Big Dát s cieľom vypracovať normy vzťahujúce sa na Big Dát a na identifikovanie zdrojov a na ich využitie.

Bratislava/New York/Ženeva 17. mája (TASR) - Big Data na vytvorenie mohutného impulzu - taká je v roku 2017 téma Svetového dňa telekomunikácií a informačnej spoločnosti, ktorý pripadá na 17. mája.

Tento svetový deň má nasmerovať pozornosť verejnosti na perspektívy, ktoré otvára používanie internetu, informačných a komunikačných technológií. Dátum pripomína podpísanie prvej Medzinárodnej telegrafickej konvencie a založenie Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU) 17. mája 1865 v Paríži.

Tohtoročná téma Svetového dňa telekomunikácií a informačnej spoločnosti predstavuje jednu z aktivít, ktoré vykonáva ITU, aby poukázala na prudký technologický rozvoj, ktorý umožnil a uľahčil vznik Big Dát s cieľom vypracovať normy vzťahujúce sa na Big Dát a na identifikovanie zdrojov a na ich využitie.

Svetový deň telekomunikácií sa slávi od roku 1969. Účastníci medzinárodného summitu o informačných technológiách v roku 2005 v Tunise okrem iného navrhli Svetový deň informačnej spoločnosti. Členovia Valného zhromaždenia OSN tento návrh v roku 2006 schválili, čím sa zaviedol Svetový deň informačnej spoločnosti. V novembri 2006 na konferencii ITU v Turecku jej účastníci rozhodli, že sa odvtedy bude sláviť Svetový deň telekomunikácií a informačnej spoločnosti.

ITU je špecializovaná organizácia OSN pre informačné a komunikačné technológie, ktorá v súčasnosti združuje 191 členských krajín. Sídli v Ženeve. Je najstaršou odbornou medzinárodnou organizáciou pridruženou k OSN. Slovenská republika sa stala jej členom v roku 1993. Odborným gestorom členstva je Ministerstvo dopravy a výstavby SR.