Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Svetový dopyt po LNG sa podľa Shell do roku 2040 zvýši o 50 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Michal Svítok

Globálny obchod s LNG v roku 2023 vzrástol o 1,8 % na 404 miliónov ton z úrovne 397 miliónov ton v roku 2022.

Londýn 14. februára (TASR) - Celosvetový dopyt po skvapalnenom zemnom plyne (LNG) sa do roku 2040 zvýši o viac ako 50 %, najmä vďaka Číne a krajinám južnej a juhovýchodnej Ázie, ktoré ho stále viac využívajú na podporu svojho hospodárskeho rastu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na prognózu spoločnosti Shell.

Globálny obchod s LNG v roku 2023 vzrástol o 1,8 % na 404 miliónov ton z úrovne 397 miliónov ton v roku 2022, uviedla v stredu spoločnosť Shell, podľa ktorej obmedzená ponuka udržiava ceny nad historicky priemernými hodnotami a obmedzuje hospodársky rast. Hoci dopyt po zemnom plyne v niektorých regiónoch dosiahol vrchol, celosvetovo naďalej rastie a podľa najnovších odhadov by mal v roku 2040 dosiahnuť približne 625 až 685 miliónov ton ročne, uvádza sa v správe.

Čína bude v tomto desaťročí pravdepodobne dominovať v raste dopytu po LNG, keďže jej priemysel sa snaží znížiť emisie uhlíka prechodom z uhlia na plyn, povedal Steve Hill, výkonný viceprezident spoločnosti Shell Energy. "Keďže čínsky oceliarsky priemysel produkuje viac emisií ako Spojené kráľovstvo, Nemecko a Turecko spolu, plyn zohráva zásadnú úlohu v boji proti jednému z najväčších svetových zdrojov emisií uhlíka," dodal.