Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Svetový producent osív Monsanto vykázal stratu, prepustí asi 2600 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

K zrušeniu pracovných pozícií by malo dôjsť v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.


St. Louis 7. októbra (TASR) - Americká spoločnosť Monsanto oznámila, že v rámci znižovania nákladov zruší okolo 2600 pracovných miest. Firma, ktorá je najväčším producentom osív na svete, to oznámila po tom, ako za 4. kvartál svojho obchodného roka vykázala omnoho vyššiu stratu než v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Firma uviedla, že k zrušeniu pracovných pozícií by malo dôjsť v priebehu nasledujúcich dvoch rokov, od čoho si sľubuje ročne ušetriť 275 miliónov až 300 miliónov USD (244,10 milióna až 266,29 milióna eur).

Plán prepúšťania oznámila spoločnosť po tom, ako uviedla, že za 4. kvartál obchodného roka 2014/2015, ktorý sa skončil v auguste, zaznamenala stratu 495 miliónov USD. Na akciu to predstavuje 1,06 USD. Rozsah straty sa tak výrazne prehĺbil, keď v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka zaznamenala spoločnosť stratu 156 miliónov USD (0,31 USD/akcia).

Bez započítania jednorazových položiek evidovala spoločnosť stratu vo výške 19 centov. Výsledok výrazne zaostal za odhadmi analytikov, ktorí počítali so stratou po úprave o jednorazové položky vo výške jedného až dvoch centov.

Tržby spoločnosti klesli medziročne o 10 % na 2,36 miliardy USD a ani v tomto segmente firma nesplnila očakávania trhov. Ako uviedla AP, analytici počítali s tržbami za 4. kvartál na úrovni 2,89 miliardy USD.