Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Svetový výrobca zámkov Assa Abloy zvýšil kvartálny zisk o vyše 15 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tržby bez započítania akvizícií sa zvýšili o 10 %, pričom výrazne sa pod to podpísala americká divízia.

Štokholm 4. februára (TASR) - Švédska spoločnosť Assa Abloy, najväčší výrobca zámkov na svete, oznámila za posledný kvartál minulého roka rast zisku o vyše 15 %. Spoločnosť naďalej zápasí s problémami v dodávateľskom reťazci, výsledky však vylepšili vysoký dopyt po jej produktoch a zvýšenie cien.

Prevádzkový zisk Assa Abloy, ktorej portfólio zahrnuje mechanické a elektronické zámky, ďalej bezpečnostné dvere či automatizované vstupné riešenia, dosiahol vo 4. štvrťroku minulého roka 4,01 miliardy švédskych korún (386,06 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala spoločnosť prevádzkový zisk na úrovni 3,48 miliardy SEK. Prekonala tak očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom zisku na 3,87 miliardy SEK.

Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Nico Delvaux, po zvýšení v minulom roku zvýšila švédska firma ceny svojich výrobkov aj v januári a urobí tak aj v tomto mesiaci. Práve zvýšenie cien, ale aj väčšia kontrola nákladov a rast tržieb podporili zisk Assa Abloy. Tržby bez započítania akvizícií sa zvýšili o 10 %, pričom výrazne sa pod to podpísala americká divízia.

(1 EUR = 10,3870 SEK)