Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na farme pri Svidníku uhynuli na antrax dve kravy

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Farma súkromného chovateľa sa nachádza priamo nad mestom, veterinári preto upozorňujú ľudí, aby do tejto lokality radšej nevstupovali a ani tam nezbierali huby či iné lesné plody.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Na súkromnej farme blízko Svidníka uhynuli dve kravy. Odborné vyšetrenia potvrdili, že zvieratá na severovýchode opäť zabíjala nebezpečná infekčná choroba.

Bol u nich potvrdený antrax. Informovala o tom v dnešnom večernom spravodajstve TV Markíza.

Na farme teraz podľa televízie platia prísne veterinárne opatrenia a bola tam vyhlásená karanténa. Zvyšným 54 kravám už veterinári nasadili antibiotiká, zvieratám ešte podajú špeciálnu vakcínu zo Španielska. Štyria zamestnanci farmy a dvaja veterinárni lekári majú byť na antibiotikách 60 dní.

Farma súkromného chovateľa sa nachádza priamo nad mestom, veterinári preto upozorňujú ľudí, aby do tejto lokality radšej nevstupovali a ani tam nezbierali huby či iné lesné plody. Na farme počítajú, že ak nedôjde k ďalšiemu úhynu, o 21 dní nákazu vyhlásia za zaniknutú.

Baktérie zvieracieho antraxu podľa veterinárov s najväčšou pravdepodobnosťou vyplavila pôda. Televízia pripomína, že infekčné ochorenie zvierat sa prenáša aj na ľudí.

"Ku klinickým príznakom ochorenia dochádza u človeka spravidla o jeden až päť dní po vniknutí baktérie do organizmu," vysvetlila televízia.