Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Štát podporí vznik priemyselného parku, ak Svidník bude mať investora

Peter Žiga Foto: TASR/AP

V roku 2009 vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní vo Svidníku schválila pre okresy Svidník, Stropkov a Bardejov finančnú podporu vo výške 8,3 milióna eur.

Svidník 31. augusta (TASR) – Mesto Svidník nemá priemyselný park. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že v prípade, ak bude mať radnica konkrétneho investora, štát vybudovanie parku podporí.

V roku 2009 vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní vo Svidníku schválila pre okresy Svidník, Stropkov a Bardejov finančnú podporu vo výške 8,3 milióna eur. Vo Svidníku mal vyrásť priemyselný park. Mesto však dotáciu napokon nečerpalo, keďže nemalo investora.

"Vláda vtedy prideľovala peniaze v rámci eurofondov. Bol to taký špeciálny program, ktorý podporoval viaceré mestá na Slovensku, väčšinou na východe a v tom čase boli vytvorené priemyselné parky vo Vranove nad Topľou, myslím, že aj v Rožňave, Trebišove a v iných mestách," uviedol dnes pre TASR minister hospodárstva Peter Žiga.



Ako ďalej povedal, takýto ucelený program teraz k dispozícii nie je. "Myslím si, že ad hoc, to znamená od prípadu k prípadu sa dá pristupovať aj špeciálne k niektorým mestám. Takže nevylučujem, že keby to bol projekt, ktorý by naozaj mal nejakého konkrétneho a reálneho investora, že by vláda vedela investovať či už do infraštruktúry, alebo na výkup pozemku," vysvetlil.

Vláda na svojom dnešnom rokovaní vo Svidníku schválila Akčný plán rozvoja okresu Svidník, ktorý obsahuje viaceré konkrétne kroky na podporu zamestnanosti. Z celkovej odhadovanej finančnej investície 63 miliónov eur v období rokov 2016 až 2020 je 46 mil. eur z verejných zdrojov a 17 mil. eur z ostatných zdrojov.

Akčný plán ráta vo svidníckom regióne do roku 2020 s vytvorením 1418 pracovných miest. V júni tohto roka tam bola evidovaná miera nezamestnanosti 17,5 %.