Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

ŠVPS a PKS návrhy euronariadení pokiaľ ide o potraviny v zásade vítajú

Európska komisia dnes v SR prezentovala návrhy piatich opatrení, ktoré majú posilniť kontrolu dodržiavania noriem v agropotravinárskom reťazci.

Bratislava 25. júna (TASR) – Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR a Potravinárska komora Slovenska (PKS) v zásade vítajú filozofiu návrhov 5 euronariadení posilňujúcich kontrolu dodržiavania zdravotníckych a bezpečnostných noriem v agropotravinárskom reťazci, ktoré dnes prezentovala v Bratislave Európska komisia (EK). Obávajú sa však niektorých výnimiek v opatreniach, ktoré nie sú v súčasnosti ešte špecifikované.

"Návrhy vnímame pozitívne, hlavne ich prístup v jednoduchosti, skrátení a určitej harmonizácii. V niektorých bodoch a niektorých oblastiach Slovensko bude mať však stále výhrady. Máme výhrady k financiám, a to jednak k ich poskytovaniu z EK jednotlivým štátom, napríklad na eradikáciu chorôb. Výhrady máme aj k tomu, že objem finančných prostriedkov na tzv. rezervu sa podľa tohto návrhu znížil," uviedol v reakcii na prezentované návrhy EK ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

"Obávame sa, či zmenšený rezervný balíček bude môcť pokryť požiadavky jednotlivých členských štátov EÚ. Nový návrh EK presúva rezervný fond zo správy Generálneho riaditeľstva (DG) EK pre zdravie a ochranu spotrebiteľov do správy DG Agri. Je teda otázne, ako tieto dve generálne riaditeľstvá dokážu v budúcnosti spolu komunikovať a ktoré z nich si bude klásť priority," spresnil.

PKS návrh nariadenia o úradných kontrolách podľa slov jej výkonnej riaditeľky Jarmily Halgašovej víta, pretože prináša zjednodušenie a sumarizáciu množstva právnych predpisov do jedného. "Na druhej strane máme problém, respektíve poukazujeme na to, že napriek deklaráciám o spravodlivom systéme platieb za úradné kontroly a o snahe zapojiť do platenia všetky kontrolované subjekty, EK vytvára výnimky. EK vytvára výnimky jednak pre mikropodniky a jednak pre producentov ekologického poľnohospodárstva, s čím nemôžeme súhlasiť," zdôraznila.

V EÚ sú podľa Halgašovej totiž členské štáty, ktoré majú v poľnohospodárstve veľké množstvo mikropodnikov. "Príkladom sú Taliansko, Nemecko, Francúzsko a ďalšie členské krajiny, väčšinou z bývalej EÚ-15, ktoré deklarujú, že majú viac ako 90 % mikropodnikov. Predstavuje to teda opäť znevýhodnenie pre slovenských potravinárov," dodala.

EK dnes v SR prezentovala návrhy piatich opatrení, ktoré majú posilniť kontrolu dodržiavania noriem v agropotravinárskom reťazci. "Balíček opatrení EK sa skladá z nariadenia o ochrane zvierat, z nariadenia o fytosanitárnej starostlivosti, ďalej z nariadenia o osivách a reprodukčnom materiáli rastlín a z nariadenia o úradných kontrolách. K tomu bude platiť aj právny rámec pre finančnú podporu v tejto oblasti," priblížil dnes v Bratislave Ladislav Miko z DG EK pre zdravie a ochranu spotrebiteľov.