Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SWAN: Mobilní operátori robia obštrukcie

Swan Foto: Swan

TASR požiadala o reakciu ostatných mobilných operátorov, ako aj Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Akciová spoločnosť SWAN k dnešnému dňu pokrýva svojou mobilnou sieťou viac ako 20 % populácie Slovenska a signál je dostupný vo viac ako 40 mestách.

Zákazníci môžu pri vyhľadávaní mobilných sietí nájsť kód SWAN (231-03) v Bratislave, Trnave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Prešove, Bánovciach nad Bebravou, Dunajskej Strede, Hlohovci, Pezinku a iných. Túto skutočnosť oznámil SWAN trom mobilným operátorom aj Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Štvrtý mobilný operátor, teda SWAN, týmto splnil podmienku, na ktorú sa viaže povinnosť ostatných troch mobilných operátorov začať poskytovať službu národného roamingu zakotvenú v individuálnych povoleniach na používanie frekvencií, ktoré boli pridelené spoločnostiam Orange Slovensko, a.s., Slovak Telekom, a.s., a O2 Slovakia, s.r.o., v aukcii v roku 2013.

„Ak by operátori začali poskytovať službu národného roamingu v súlade so svojou povinnosťou, mohla už dnes spoločnosť SWAN spustiť poskytovanie celoplošných služieb tak, ako to mala v pláne. Vstup štvrtého mobilného operátora by tak zákonite zlepšil konkurenčné prostredie a znížil ceny pre koncových zákazníkov,“
uviedol Juraj Ondriš, predseda predstavenstva spoločnosti SWAN.

TASR požiadala o reakciu ostatných mobilných operátorov, ako aj Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

"Včera, t.j. 17.12.2014 v neskorých poobedných hodinách, SWAN doručil RÚ informáciu o tom, že oznámil ostatných trom mobilným operátorom dosiahnutie pokrytia 20 % populácie SR k 16.12.2014. Konanie vo veci naďalej pokračuje," reagoval Roman Vavro, hovorca RÚ.

"V súčasnosti nemáme k dispozícii ďalšie informácie o tom, či je plánom spoločnosti SWAN pôsobiť ako mobilný operátor alebo predať svoju licenciu, ako ani informácie, či a akým spôsobom spoločnosť SWAN splnila podmienku začať komerčnú prevádzku do 6 mesiacov od získania licencie a či a akým spôsobom regulátor preverí, že spoločnosť SWAN splnila aj ďalšiu podmienku licencie pokryť signálom 20 % obyvateľstva. Veríme, že v najbližšom období sa vyjasnia tieto, ako aj ďalšie otázky, napríklad prečo regulátor uplatňuje na tohto operátora iný meter pri posudzovaní splnenia licenčných podmienok ako tomu bolo počas viac ako 15-ročnej regulačnej praxe na Slovensku. So spoločnosťou SWAN samozrejme naďalej pokračujeme v komunikácii ohľadom národného roamingu," uviedla v stanovisku spoločnosť Orange Slovensko.

“Je nám ľúto, ale nádejný adept na štvrtého operátora sa neozval od 24.10. a neposkytol ani základné technické parametre, ktoré sú pre ponuku národného roamingu potrebné. Na každé rokovanie treba dvoch a pre nás je záhadou, prečo SWAN prerušil rokovania a teraz obviňuje všetkých naokolo,“
konštatoval René Parák, riaditeľ korporátnej komunikácie O2.

„V rokovaniach so spoločnosťou SWAN naďalej pokračujeme. Úvahy o regulácii cien národného roamingu vnímame ako predčasné, keďže rokovania o podmienkach stále prebiehajú,“
píše sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol Martin Vidan zo spoločnosti Slovak Telekom.